Satte fem verdensrekorder på ei helg!

Skøyteveteranen Arne Kjell Foldvik har satt ikke mindre enn fem verdensrekorder på skøyter i helga. Det gjør han i en alder av 80 år.

Arne Kjell Foldvik under veteranmesterkapet I Vikingeskipet på Hamar 2010.

Arne Kjell Foldvik startet med skøyter først da han ble pensjonist. I en alder av 80 år tar han nå fem verdensmestertitler på ei helg. Her i vikingeskipet i Hamar i 2010.

Foto: Frank Bjarkøy / NRK

– Jeg har ikke noe annet å gjøre. Det er trivelig å trene, og jeg er sammen med trivelige treningskamerater. Da er det lett å leve, sier Arne Kjell Foldvik.

I helga satte han ny verdensrekord på distansene 500 meter, 1000 meter, 1500 meter og 3000 meter i mesterskapet 11th Masters' International Speed Skating Criterion i Erfurt i Tyskland.

– Rekordene på 500 meter og 1500 meter satte jeg på dag én, og de to andre på dag to. Så ble det også en sammenlagtrekord, sier Foldvik.

Jordnær mester

Rekordene ble satt i verdensmesterskapet for skøyteseniorer i Tyskland. Foldvik er et kjent navn innen miljøet fra før, men i år var det første gang han konkurrerte i klassen for de mellom 80 og 85 år.

– Jeg har rykket opp fra 75-årsklassen. Nå er kriteriet for å konkurrere i neste aldersklasse at jeg må leve fremdeles, sier Foldvik med glimt i øyet.

Han møter verdens flinkeste åttiåringer helt fram til han er 85, da rykker han opp til løperne mellom 85 og 90år.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Arne Kjell Foldvik

Ikke tvil om at det må ligge en god del trening til grunn skal man kunne ta fem verdensrekorder på ei helg. Arne Kjell Foldvik trener blant annet styrke.

Foto: Frank Bjarkøy / NRK

Startet først som pensjonist

Foldvik er opprinnelig fra Larvik, men har bodd mange år i Trondheim. Når Foldvik parkerer konkurrentene sine såpass grundig som det han gjorde i helga skulle man tro at han har trent skøyter hele livet, men det har han ikke.

– Jeg begynte med skøyter som 67-åring. Nå er vi en gjeng som trener i lag i skøytehallen i Bjugn én dag i uka, ellers trener vi på Leangen når det er is der, og med kortdistanseskøyter på hockeybaner. Ellers aker vi også på sklibrett for å få fartsfølelsen, sier Foldvik.

Den pensjonerte språkprofessoren fra NTNU går for skøyteklubben Falken, og trivs tydelig med å trene mye på skøyter.

– Nå har jeg ikke noe annet å gjøre. Språkforskninga må en gi videre til de som er yngre. Skøytinga gir meg mye glede, sier Foldvik.

Beskjeden feiring

Mandag formiddag var Foldvik og de andre utøverne fra Sør-Trøndelag i Frankfurt på vei heim etter mesterskapet.

– Blir det noen feiring av verdensrekordene?

– Du vet, vi pensjonister som vakler rundt er ikke så mye å bry seg om. I Trøndelag er det Petter Northug og RBK som står for feiringene. Det er best å være ukjent, sier Foldvik med et smil.

Arne Kjell Foldvik og kompiser

Foldvik mener noe av nøkkelen til å holde seg i god form er å omgås trivelige mennesker og å like det en holder på med. Her er kameratgjengen på et islagt vann for noen år siden.

Foto: Frank Bjarkøy / NRK