Hopp til innhold

Satser på religiøs turisme

Både kirkeminister Rigmor Aaserud og næringsminister Trond Giske deltok mandag kveld i en fakkel-markering av regjeringens storstilte satsing på pilegrimsledene.

Fakkelmarkering pilegrimssatsing

Preses Helga Byfuglien, kirkeminister Rigmor Aaserud, ordfører Rita Ottervik og næringsminister Trond Giske markerte pilegrimsatsingen mandag kveld.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Tilstede på markeringen utenfor Nidarosdomen i Trondheim var også preses i Den norske kirke, Helga Byfuglien og Trondheims ordfører Rita Ottervik.

Mandag ble det nemlig klart at det midlertidige nasjonale pilegrimssenteret i Trondheim får permanent status.

I tillegg skal de regionale sentrene videreføres for å stimulere til vandringer og økt aktivitet over hele landet.

– En gledens dag

Trond Giske

Regjeringen vil styrke pilegrimstradisjonen i Norge, og investerer et betydelig beløp.

Foto: Anders Ulvolden / NRK
Rigmor Aaserud

Rigmor Aaserud vandrer ofte langs pilegrimsleden på Gran, hvor hun bor, og håper hun får mulighet til å ta turen helt til Trondheim.

Foto: Anders Ulvolden / NRK
Berit Lånke

Berit Lånke er direktør ved det nå permanente nasjonale pilegrimssenteret.

Foto: Anders Ulvolden / NRK
Pilegrimsleden

Pilegrimsledene i Norden består av et rutenettverk på 500 mil.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

– Dette er en gledens dag. Dette har jeg jobbet for siden jeg var kultur- og kirkeminister, sier næringsminister Trond Giske.

Nasjonalt pilegrimssenter skal sammen med de regionale sentrene forvalte pilegrimsledene i Norden. De kalles også St. Olavsvegene til Nidaros, og består av et rutenettverk på 500 mil, hvorav vel 200 mil er i Norge.

– Jeg tror pilegrimsturer er attraktivt i vårt moderne samfunn, sier Giske.

– Vi trenger den roen og ettertanken som en pilegrimsvandring kan gi, sa Rigmor Aaserud, som i sin tale også fremhevet den helsemessige gevinsten ved slike turer.

– Religiøs turisme er voksende

– Jeg håper en permanent organisering vil bidra til at pilegrimsvandring blir enda mer kjent i Norge og resten av Europa, sier Aaserud.

– Dette vil si at alt offentlig støttet pilegrimsarbeid skal samles og bli mer effektivt og slagkraftig, sier direktør for det nasjonale pilegrimssenteret, Berit Lånke.

Lånke forteller at det kommer en ny nettside som vil gjøre det lettere for pilegrimer å planlegge turen. Der vil det ligge informasjon både fra de regionale sentrene og fra private tilbydere langs leden.

– Religiøs turisme er den størst voksende typen turisme i verden, sier hun.

– Distriktene er viktige

Primæroppgaven til Nasjonalt pilegrimssenter blir å styrke pilegrimsleden som friluftslivstilbud, reiselivsprodukt, kulturformidler og identitetsbærer for den kristne tradisjon i Norge.

Senteret skal også fungere som bindeledd og koordinator mellom de fem regionale pilegrimsentrene.

– Det er mye organisering rundt pilegrimsvandring, derfor er vi avhengige av at alle sentrene jobber sammen og danner en enhet, sier Aaserud.

– Medarbeiderne ved de regionale senterne er dyktige og engasjerte, og sammen med dem skal vi sikre at distriktene forblir en integrert og bærende del av satsingen, sier pilegrimsdirektør Lånke.

Satser 11 millioner kroner

Pilegrimssatsingen på omlag elleve millioner kroner er et spleiselag mellom Kulturdepartementet, Miljøvern­departementet, Nærings- og handelsdepartementet og Fornyings- administrasjons- og kirkedepartementet.

Satsingen skal bidra til å styrke kristen tro og tradisjon, stimulere til fysisk aktivitet og friluftsliv samt bidra til å ivareta kulturminner og kulturmiljø.

Regjeringen håper også den vil bidra til å utvikle næringsvirksomhet og et bærekraftig reiseliv i de berørte områdene.

Waisenhuset og Nidarosdomen

Det nasjonale pilegrimssenteret ligger i Waisenhuset i Trondheim.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen