Hopp til innhold

Satser på norrøn fantasylitteratur

Martin Fyrileiv fra Namsos debuterer som forfatter, og kommer med fantasyboka "Bergtatt" i februar. Og han er en av flere som nå skriver slik litteratur i Norge.

Martin Fyrileiv

Martin Fyrileiv tror det er en økende interesse for fantasylitteratur skrevet på norsk.

Foto: Kaja Kristin Ness/NRK

Fantasyboka Bergtatt

Fantasyboka 'Bergtatt' er den første i en serie fra Martin Fyrileiv.

Foto: Kaja Kristin Ness/NRK

Fantasybølgen slår inn over oss med norskskrevet litteratur. I fjor høst ble tre norske fantasydebutanter solgt til utlandet. Også bokhandlerne merker økt interesse, og i februar kommer altså nok en ny norsk bok som skildrer det magiske universet.

Lukter trykksverte

Hjemme i Namsos har Martin Fyrileiv levd ut sin store forfatterdrøm i husets aller minste rom. På pulten hans ligger fantasyboka "Bergtatt", og det lukter trykksverte i rommet. I Fyrileivs første bok blir vi tatt med inn i en norrøn verden til et magisk univers, hvor en gutt på 12 år har hovedrollen.

– Dette er blitt stadig mer populært, og jeg har lyst til å bidra til å skape en ny fantasytradisjon i Norge. Det er veldig lite som er skrevet basert på norrøn mytologi, sier Fyrileiv.

For fantasysjangeren, som skildrer fantastiske univers med oppdikta vesen, har lenge vært populær. Men norske salgslister har vært preget av engelske bøker, men nå kommer det mer fantasylitteratur skrevet på norsk.

Flere skriver på norsk

– Vi ser at det kommer stadig flere fantasybøker fra norske forfattere. Seriene i denne sjangeren har stort sett vært oversatt fra engelsk, og det er nok et behov for denne typen bøker på norsk, sier kategoriansvarlig i ARK bokhandel, Marit Grue.

Det er spesielt unge i aldersgruppa 12–20 år som leser fantasylitteratur. Gjennom filmer som Ringenes Herre, tv-serier som Vampire Diares og dataspill har fantasy blitt tilgjengelig og interessant for flere. Det sier doktorgradsstipendiat Gerd Karin Omdal ved NTNU i Trondheim.

– Det slår veldig godt an hos ungdom. Det er veldig tydelig. Både dette med at vi ser så mange filmer og tv-serier med fantasymotiver, og at vi nå får norske forfattere som er profilerte, mener hun.

Omdal har skrevet bok om fantasylitteratur, og har lenge fulgt sjangerens voksende popularitet. Mange av de norske forfatterne vokste opp med sjangeren på 1970-tallet, og da var det en fantasybølge som skylte over Norge, ifølge Omdal.

– En motreaksjon

Hun tror at for mange ungdommer er fantasylitteraturen en slags motreaksjon til det virkelige livet de lever.

– Ungdomstida er ei tid som ofte er ustabil og vanskelig for mange. Da kan det være godt å kunne leve seg inn i en annen verden og drømme seg bort, sier Gerd Karin Omdal.

På det lille kontorrommet til Martin Fyrileiv i Namsos er det et stort tankekart som fyller pc-skjermen. Første bok i trilogien "Bergtatt" kommer i februar.

– Kanskje er det den norrøne grunnen som gjør at det våkner litt i markedet akkurat nå. Vi ser at sjangeren er blitt mer populær, og jeg tror det er akkurat som med andre sjangre innenfor litteraturen. De har en sånn oppvåkningstid. Krimlitteraturen har hatt det mot Europa, og nå er det kanskje fantasylitteraturen sin tur, sier Fyrileiv.

Martin Fyrileiv

Fantasyforfatteren fra Namsos baserer sin historie på norrøn mytologi.

Foto: Kaja Kristin Ness/NRK