Hopp til innhold

Satser på innvandrere i helsesektoren

Flere NAV-kontor har gått sammen for å tilby innvandrere kurs i omsorgsarbeid og norsk. Det har gitt flere av dem jobb.

Omsorgskurs

Det var et behov for mer arbeidskraft i helsesektoren som gav NAV-kontoret ideen til å tilby et kurs rettet mot omsorgsarbeid.

Foto: Ragnhild Melbye

– Jeg har fått tilbud om jobb. Det er fordi jeg har lært om god helse og fått forbedret norsken min, sier Muna Mohammed Blata til NRK.

Etter et 24-ukers kurs i regi av NAV og Euroskolen har hun fått deltidsjobb innenfor helsesektoren. Blata er en av 15 deltakere med minoritetsbakgrunn som har deltatt på kurset i Orkdal i Sør-Trøndelag. De aller fleste har fått tilbud om sommerjobb eller deltidsjobb videre.

Vil få folk fortest mulig ut i jobb

NAV

Målet til NAV er å få alle bosatte asylsøkere inn i arbeid.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Roar Belsås ved NAV i Orkdal sier de satser på en gruppe som er en ressurs for Norge.

– Vi har også en situasjon der det kommer enda fler innvandrere og vi vil hjelpe dem fortest mulig ut i jobb. Her har det lyktes veldig godt, sier Belsås til NRK.

Det var et behov for mer arbeidskraft i helsesektoren som gav NAV-kontoret ideen til å tilby et kurs rettet mot omsorgsarbeid. Kurset var et samarbeid mellom flere NAV-kontor i Sør-Trøndelag og ble holdt på Orkanger.

Halvparten av befolkningsveksten i Sør-Trøndelag og nesten hele veksten i Nord-Trøndelag skyldes innvandring, ifølge en rapport fra fylkeskommunene. Målet til NAV og kommunen er å få alle bosatte asylsøkere inn i arbeid.

Etter en utvelgelsesprosess av dem som ville jobbe i helsevesenet ble 15 deltakere med bakgrunn fra 12 forskjellig land valgt ut til kurset. Deltakerne ble valgt ut ifra ønske om og motivasjon for å jobbe innenfor pleieomsorgen.

Høyt nivå

Euroskolen gjennomførte kurset på bestilling fra NAV. Kravet var at all undervisning skulle foregå på norsk.

– Målet vårt har vært å få dem ut i jobb og jeg ser at nå har de fått muligheten til det. Jeg har inntrykk av at det å få lov til å jobbe betyr alt for dem, sier Kirsti Vandbakk fra Euroskolen til NRK.

Hun er strålende fornøyd med innsatsen til kursdeltakere. Det har vært lite fravær og topp motiverte studenter. Alle som begynte i januar fullførte kurset og fikk utdelt kursbevis.

– Vi har brukt kursmateriell fra videregående og har holdt et veldig høyt nivå, sier Vandbakk.

(Artikkelen fortsetter under):

Euroskolen

Det var mye glede da de 15 deltakerne fikk utdelt kursbevisene sine.

Foto: Ragnhild Melbye

Motiverer til videre utdanning

Kursdeltakerne ordnet selv med praksisplass i nærområdet sitt uten hjelp fra NAV eller Euroskolen.

– Jeg fikk praksis fordi jeg har vært på kurs. Jeg har lært om norsk, anatomi og god helse. Da jeg fikk komme ut i praksis kunne jeg allerede veldig mye, sier Sharifa Zamindawari til NRK.

Det var mye glede da de 15 deltakerne fikk utdelt kursbevisene sine, men det ble også utdelt søknadspapirer til videre utdanning. Zamindawari var en av mange som vil studere videre for å jobbe i eldreomsorgen.

– Det har vært så morsomt og spennende å jobbe med eldre. I fremtiden vil jeg studere videre og ta fagbrev, sier Zamindawari.