Hopp til innhold

Satser mer på trøndersk gåsejakt

Gåsejakt kan bli den nye jaktformen i Trøndelag i årene framover. Norges Bondelag oppretter nå en egen stilling i Steinkjer for å legge til rette for mer jakt på gås.

Kortnebbgås

Rundt 80.000 kortnebbgås lander i Trøndelag om våren før de fortsetter til Svalbard.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Pål-Krister Langlid i Nord-Trøndelag Bondelag

Pål-Krister Langlid er rådgiver i Nord-Trøndelag Bondelag.

Foto: Solvår Flatås/NRK

Gås som beiter på nysådd åker er problematisk for mange trønderske bønder. Bare på de siste ti årene er tallet på kortnebbgås som beiter i Nord-Trøndelag blitt dobbelt å stort, og nå er rundt 80.000 gås på tur innom før de fortsetter til Svalbard for å hekke.

Prosjektstilling

– Derfor oppretter Norges Bondelag ei prosjektstilling, hvor jobben er å sørge for at gåsa gjør mindre skade på avling over hele landet, sier rådgiver i Nord-Trøndelag Bondelag, Pål-Krister Langlid.

Han mener ei bedre organisert gåsejakt er et av de viktigste tiltakene for å holde bestanden på et fornuftig nivå. Jakta skal foregå om høsten, når fuglene er på vei tilbake fra Svalbard.

– Vi ønsker å etablere grunneierlag som tilbyr gåsejakt i flere områder både i Nord-Trøndelag og i resten av landet, sier Langlid til NRK.

Seksdoblet

Paul Harald Pedersen

Paul Harald Pedersen håper gåsejakt kan rekruttere flere yngre jegere.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen/NRK

Viltforvalter Paul Harald Pedersen i Nord-Trøndelag vet at gåsa hvert år utløser store erstatningsbeløp, og at bestanden av kortnebbgås minst har seksdoblet seg siden 1960-tallet.

– Det er veldig bra å få på plass en prosjektleder for dette som kan kommunisere godt med de forskjellige grunneierne rundt omkring, sier Pedersen.

Den nye stillingen skal finansieres gjennom midler fra Miljødirektoratet. Fra kontoret i Trøndelag skal prosjektlederen ha hele landet som arbeidsfelt. Seniorrådgiver i Norges Bondelag, Finn Erlend Ødegaard, sier at Steinkjer er et naturlig hovedkvarter i denne sammenheng.

– Det er jo nettopp i Trøndelag at gåsa mellomlander på vei fra Danmark og Nederland, til Svalbard. Så derfor var Steinkjer et naturlig valg for oss, sier Ødegaard.

Nye jegere

Paul Harald Pedersen håper at bedre organisert gåsejakt, også kan rekruttere nye jegere.

– Vi ser for oss at vi kan få inn yngre jegere. Da må de ha kunnskap om gåsejakt fordi denne jakta foregår i kulturlandskapet. Det innebærer store forstyrrelser for folk som ikke driver jakt. I tillegg må det ikke skytes fra for langt hold. Det kan føre til mange skadeskytinger. Så det er utfordrende men interessant å drive med gåsejakt, mener Pedersen.