Sanner møter kommunemotstand

Kommunesammenslåing vil bli tema når samtlige ordførere i Sør-Trøndelag møter kommunalminister Jan Tore Sanner i Trondheim i dag. Her vil han få lokal motstand.

Kommunalminister Jan Tore Sanner

Kommunalminister Jan Tore Sanner møter i dag ordførerne i Sør-Trøndelag. Det markerer starten på arbeidet med en ny kommunereform i Norge.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Inga Johanne Balstad

Arbeiderparti-ordfører i Selbu, Inga Johanne Balstad, er kritisk til at kommunene er pålagt til å utrede kommunesammenslåinger.

Foto: Rune Karlsen / NRK

Flere av ordførerne i Sør-Trøndelag sier nei til å være med på en ny, stor kommunereform. Når Jan Tore Sanner i dag kommer til Trondheim, markerer det starten på det praktiske arbeidet med en ny kommunereform i Norge. Kommunen er nå pålagt å utrede muligheten for kommunesammenslåinger, noe ordføreren i Selbu er kritisk til.

– Det er jeg sterkt imot. Ikke minst med tanke på mangel på ressurser, sier Arbeiderparti-ordfører i Selbu, Inga Johanne Balstad.

LES OGSÅ: Trønderske kommuner sier nei til sammenslåing

Vil ha interkommunalt samarbeid

Ordfører i Roan, Jan Helge Grydeland fra Senterpartiet, er også imot kommunesammenslåing.

– Hvis kommunestyret har den samme holdningen som de har hatt til nå, så er det veldig aktuelt å stå på og si nei til kommunesammenslåing. Jeg tror mange kommuner har det samme synspunktet som oss, sier Grydeland.

Han får støtte fra ordføreren i Selbu. Hun vil heller ha interkommunalt samarbeid og mener at regjeringen ikke kan bruke tvang for å få kommuner til å slå seg sammen.

– Nei, det mener jeg absolutt ikke at de kan. Dette skal jo være en lokaldemokratireform, og da bør man jo lytte til lokaldemokratiet, sier Inga Johanne Balstad.

Fylkesmannen inviterer

Alf Petter Tenfjord

Alf Petter Tenfjord er direktør for kommunal- og samordning hos fylkesmannen i Sør-Trøndelag. Han håper lokalpolitikerne blir med på en skikkelig diskusjon rundt temaet kommunesammenslåing.

Foto: Signe Opsal / NRK

Fylkesmannen får en sentral rolle i gjennomføringen av en ny kommunereform og har invitert til dagens møte. Sør-Trøndelag er først i landet til å arrangere en slik ordførersamling. Direktør for kommunal- og samordning hos fylkesmannen i Sør-Trøndelag, Alf Petter Tenfjord, tror det blir en interessant dag.

– Kommunalminister Sanner skal si hvorfor han sammen med et flertall i regjeringen ønsker en kommunereform, og hvordan kommunene kan jobbe med dette de neste to årene, sier Tenfjord.

LES OGSÅ: Vil ha flere kommunesammenslåinger

Tenfjord sier de er opptatt av å se mulighetene.

– Dette er ikke enkelt og det er store utfordringer knyttet til dette temaet. Men vi håper lokalpolitikeren er interessert i å være med på en skikkelig diskusjon, så får konklusjonen komme senere. Vi må se framover og tørre å ha en åpen diskusjon, og så er det opp til politikerne å ta valget, forteller Alf Petter Tenfjord.