NRK Meny
Normal

Sanner applauderer et Stor-Trøndelag

Fylkespolitikerne ønsker at Nord- og Sør-Trøndelag skal bli til ett fylke. Kommunalminister Jan Tore Sanner er helt enig, og nærmest lover at en søknad vil gå gjennom i Stortinget.

Jan Tore sanner (H)

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) mener andre fylkespolitikere nå bør se til Trøndelag.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Tidligere denne uka ble det kjent at fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik, og fylkesrådsleder i Nord-Trøndelag, Anne Marit Mevassvik, ønsker en sammenslåing av de to fylkene innen 1. januar 2018.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) mener politikerne med dette viser lederskap.

– Jeg er overbevist om at ett Trøndelag vil bli et sterkt Trøndelag. Det vil bli mer attraktivt for investeringer og nye arbeidsplasser, og det vil bli bra for innbyggerne i hele regionen, sier han til NRK.

Vil si ja til en søknad

Sanner mener tidsplanen på drøye to år er realistisk.

– Man bør ha tid til gode prosesser, men man bør heller ikke dra det ut over for lang tid. Men det er viktig å ta hensyn til de ulike tyngdepunktene i den nye regionen. Jeg har understreket at et nytt fylke må ha en god balanse mellom Steinkjer i nord og Trondheim i sør.

Anne Marit Mevassvik og Tore O. Sandvik

Fylkesrådsleder i Nord-Trøndelag, Anne Marit Mevassvik, og fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik.

Foto: NRK

Før en sammenslåing kan skje må de to fylkestingene vedta om fylkene skal søke Stortinget om å bli slått sammen. I tillegg skal innbyggerne få si sin mening om saken i en innbyggerhøring. Når departementet mottar en søknad om sammenslåing legges det frem som en sak for Stortinget.

– Men det er jo naturlig at man følger opp lokale ønsker. Hvis Nord- og Sør-Trøndelag ønsker å skape en sterk region, legger jeg til grunn at da blir det også slik.

LES: Senterpartiet i Nord-Trøndelag er skeptiske

– Andre bør se til Trøndelag

Stortinget har ønsket en regionreform med færre og større regioner. Fylkespolitikerne i Nord- og Sør-Trøndelag er de første med et konkret forslag om sammenslåing av fylker i Norge.

– At Nord- og Sør-Trøndelag allerede er i gang med planene om en stor region betyr at de sitter i førersetet. Nå er det viktig at andre fylker ser til det som skjer i Trøndelag.

Rådhuset i Trondheim

I et sammenslått Trøndelag vil ordførerstillinga legges til Trondheim og rådhuset.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

– Er det aktuelt å gi en ny, større region nye oppgaver?

– Etter oppdrag fra Stortinget jobber vi nå med å se på oppgaver som kan overføres til større regioner, og en melding om dette blir lagt frem i løpet av våren. Fylkeskommunene kan også søke om andre oppgaver med utgangspunkt i forsøksloven, sier statsråden.

Fylkesmennene kan også bli slått sammen

Fylkesmannen i Nord -og Sør-Trøndelag kan også bli slått sammen, men det er en separat prosess som foregår uavhengig av hva som skjer med fylkeskommunene.

– Vi har satt i gang en egen utredning om strukturen for fylkesmannsembetene. Men det er klart - får du ett fylke, så vil det være naturlig å se på sammenslåing også av disse, sier Sanner

Dersom det blir sammenslåing, foreslår fylkesrådsleder Mevassvik og fylkesordfører Sandvik at fylkesmannsembetet skal ligge i Steinkjer.

LES: Kommunene kan ikke forvente kraftpenger ved sammenslåing

Fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik etter pressekonferansen om sammenslåing av fylkene Sør- og Nord-Trøndelag.

– Det er viktig å gi og ta, sier fylkesrådsleder i Nord-Trøndelag, Anne Marit Mevassvik.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) etter pressekonferansen om sammenslåing av Sør- og Nord-Trøndelag.

– Regionen vil bli sterkere, sier fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik.

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.