NRK Meny
Normal

Sanna (7 mnd) innelåst i bil

Det som ikke skal kunne skje, skjedde. Babyen satt innelåst i bilen på tomgang mens mamma sto hjelpeløs utenfor.

Låset inn nøklene

Mari Lien Omstad låste seg ut av bilen med babyen sin inni.

Foto: privat

Mari Lien Omstad opplevde mange mødres mareritt da hun kjørte seg fast etter et trivelig barseltreff på Ringvål. Da hun skulle kjøre hjem med datteren i baksetet, sto hun bom fast på det glatte føret og en feil på låssystemet på bilen fikk alt til å gå galt.

– Jeg skulle legge en av mattene i bilen under drivhjulet for å komme meg løs. Da jeg gikk ut av bilen og lukket bildøren bak meg, utløste sentrallåsen seg, forteller Lien Omstad til NRK.

Inne i bilen satt Sanna på sju måneder fastspent i bilstolen. Vesken med mobiltelefon og lommebok lå i setet og bilen gikk på tomgang.

– Det var helt forferdelig, sier Lien Omstad.

Panikk

Mari Lien Omstad og datteren kjørte familiens to år gamle Volvo V50.

Det skal være umulig at sentrallåsen slår seg på når bilen er i gang på denne måten.

– Jeg fikk panikk. Heldigvis var Sanna rolig og etter en stund sovnet hun der hun satt, forteller Lien Omstad.

Vurderte knusing

Bilen lot seg ikke åpne, og Lien Omstad gikk en runde rundt bilen for å finne ut hvilken rute hun skulle knuse for å få tak i babyen sin.

– Jeg vurderte å knuse en av rutene, men valgte å prøve andre løsninger først, sier Lien Omstad.

Hun fikk etter hvert låne en mobiltelefon og ringte til samboren sin som var på jobb. Han satt i møte og kjente ikke igjen nummeret. Dermed avviste han samtalene. Ved bilen sto Mari og ble mer og mer fortvilet.

– Til slutt ringte han tilbake og jeg fikk forklart situasjonen. Han kastet seg i en drosje og dro hjem for å hente reservenøkkelen til bilen, forklarer Lien Omstad.

En time senere kunne endelig mamma holde babyen sin igjen.

Skulle ikke skje

Volvos hovedkontor i Norge opplyser til NRK Trøndelag at sentrallåsen ikke skal kunne bli utløst av seg selv, med mindre noen trykker inn knappen som låser alle dørene. Mari Lien Omstad avviser det kan ha skjedd.

I følge Volvo har de ikke mottatt beskjed fra verksteder og forhandlere om at andre bileiere har opplevd det samme som Lien Omtad.

– Da vi tok kontakt med bilforhandleren vår, var de klarer på at dette ikke skulle kunne skje og de var ivrige på å få sett på problemet. Nå er låsemekanismen skiftet ut, sier Mari Lien Omstad.

Hun sier hun likevel ikke stoler hundre prosent på at dette ikke vil skje igjen,

– Nå går jeg aldri ut av bilen uten å ta med meg bilnøkkelen, sier Lien Omstad.