Sandvik i sjokk etter Trump-seieren

Trønderske politikere er overrasket over Donald Trumps seier i presidentvalget i USA. Fylkesordfører Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag er rett og slett i sjokk.

Tore O. Sandvik

Tore O. Sandvik er sjokkert over resultatet i USA. Han frykter Donald Trump som ny president.

Foto: Ann Eli Nøsen / NRK

I Osen kommune har Høyre-politikeren Kristian Momyr allerede meldt seg ut av partiet etter Donald Trumps triumf. Han er skuffet over at ikke Høyre har tatt klarere avstand til Trump.

– Det populistiske valgresultatet i USA var dråpen som fikk begeret til å renne over. Avgjørelsen bygger på lang tids misnøye med at Høyre ikke har tatt et tydelig oppgjør med populistiske krefter i regjeringen partiet er en del av, skriver Momyr i en tekstmelding til avisa Fosna-Folket.

– Dårlig stemning

Fylkesordfører Tore O. Sandvik oppholder seg i byen Pittsburgh i Pennsylvania hvor han har fulgt innspurten i valget gjennom natta.

– Dette er et sjokk fordi alle målinger viste at Clinton ville vinne. Stemningen blant oss nordmenn her er temmelig laber, sier han til NRK.

Tore O. Sandvik hadde håpet på Hillary Clinton, ikke minst i forhold til den framtidige sikkerhetspolitikken til USA og forholdet til Norge.

– Vi vet jo at Trump nå vinner både senatet og kongressen og får full kontroll. Dette blir ganske fjernt for oss europeere. På sikt er det bekymringsfullt at han har et så godt forhold til Vladimir Putin og Russland i sikkerhetspolitikken, mener fylkesordføreren.

– Har mistet troen

Kristian Dahlberg Hauge

Kristian Dahlberg Hauge er spent på den politikken som Trump vil føre.

Foto: NRK

Kristian Dahlberg Hauge er tidligere Frp-politiker i Sør-Trøndelag, og ble like overrasket som mange andre da valgresultatet fra USA ble klart onsdag morgen.

– Dette var en gedigen overraskelse, og det blir spennende å se hva Trump vil gjøre framover. Vi vet jo egentlig ikke hvor han står som politiker, mener Hauge.

Dahlberg Hauge mener resultatet kommer av at mange amerikanere har mistet troen på de tradisjonelle politikerne i Washington.

– Trump har vunnet troverdighet blant dem som har mistet troen på politikerne. Hillary Clinton har tapt på at valgkampen i stor grad har dreid som om mistro til politikerne. Velgerne har søkt en uten politisk erfaring som kommer fra næringslivet, i troen på at han kan utfordre det bestående. Det har gitt resultater, sier Kristian Dahlberg Hauge.

Sterke reaksjoner

Flere trønderske kjendiser har også reagert på at Donald Trump blir USAs neste president;

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Donald Trump

Donald Trump blir USAs neste president.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / Afp