Sandberg: – KrF og Venstre ror som bare det

Per Sandberg fra Frp sier Venstre og KrF ror for å komme seg unna ansvaret for at bæreposene blir dyrere neste år.

Per Sandberg

Sandberg mener han måtte foreslå poseavgifta da KrF og Venstre lette etter inndekning for sine utgiftsøkninger. – Det var den minst smertefulle inndekninga, sier han til NRK.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

– Jeg registrer at både KrF og Venstre ror som bare det for å komme seg vekk fra egen politikk. De må jammen meg stå til ansvar for inndekninga som nå skjer, sier Per Sandberg til NRK.

En milliard kroner skal nå hentes inn ved å ta 1,50 kroner i avgift for hver eneste plastpose og papirpose som du får når du kjøper noe i butikken i Norge. Derimot ble det full krangel om hvem som lanserte avgiften etter at regjeringspartiene signerte avtalen for neste års budsjett fredag.

Uenige om hvem forslaget kom fra

Trine Skei Grande

Trine Skei Grande mener Venstre ikke prioriterte poseavgiften under statsbudsjettforhandlingene.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Det var VG som først omtalte saken. Trine Skei Grande påsto da at Venstre ikke prioriterte avgiften under statsbudsjettforhandlingene. Og Siv Jensen i Frp hevder hun måtte gi etter for presset fra nettopp Venstre og KrF.

– Det var regjeringspartiene som først la forslaget om plastposeavgiften på bordet, ikke vi, sier Skei Grande til VG.

Per Sandberg på sin side mener Skei Grandes påstand er helt feil.

– Før vi startet forhandlingene stilte Venstre og KrF krav. Kravene var deres alternative statsbudsjett og der ligger poseavgiften, sier han til NRK.

Han mener partiene som har dette i sine programmer, og som har foreslått det i de alternative statsbudsjettene, bør ta æren for avgiften.

Siv Jensen

For å finansiere lettelser på cirka tre milliarder kroner i formuesskatten, skal finansminister Siv Jensen kreve 1,50 kroner for hver pose man kjøper når man handler.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Venstre har foreslått dette i sitt alternative budsjett med én krone og KrF har foreslått 1,50 kroner. At man ikke synes noe om å ta æren for sin egen politikk, det får KrF og Venstre svare for, sier han.

Sandberg måtte foreslå avgifta

Derimot var det Frp som måtte legge frem forslag om poseavgiften under forhandlingene om budsjettet.

– Det kom aldri en kravliste fra KrF og Venstre. Derfor måtte vi legge frem forslag som lå forankret i de alternative statsbudsjettene fra KrF og Venstre. Det var slik forhandlingene foregikk og derfor fikk de tilbud om å gjennomføre avgiften, sier han.

– Det var du som foreslo avgiften i referansegruppa, hvorfor måtte du gjøre det?

– For når KrF og Venstre lette etter inndekning for sine utgiftsøkninger, så mente jeg at den minst smertefulle inndekninga som Venstre og KrF har i sine alternative statsbudsjett, er nettopp plastposeavgifta. Det er tross alt en avgift folk kan velge bort.

Sandbergs sekk

Selv handler Sandberg med sekk, for å unngå plastposeavgifta.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

– Men de andre avgiftsøkningene som ikke minst Venstre har, er direkte fiendtlig mot distriktene og meget smertefull. Derfor var det uaktuelt, sier Sandberg.

Tar gjerne æren

Sandberg mener Skei Grande fortjener å få bildet sitt på plastposen.

– Hvis KrF og Venstre ikke vil, så tar jeg gjerne æren for at det kommer en plastposeavgift i stedet for andre større avgifter.

Avgiften trer i kraft 15. mars neste år. Selv bruker Sandberg ryggsekk når han handler, for å slippe å betale for poser.

– Ryggsekk med mange rom, slik at man kan skille varene man handler, er veldig smart. Da blir det få avgifter, sier Sandberg.