Hopp til innhold

Sammenlikner kofter med bunader

Entusiastene bak Koftefest i Trondheim opplever en voldsom interesse for det tradisjonelle strikkeplagget. Deltakerne kommer fra Koftegruppa på Facebook, som nå teller over 40.000 medlemmer.

Tone Loeng

Tone Loeng ble sjokkert over den voldsomme interessen for norske kofter da hun startet Koftegruppa på Facebook.

Foto: Lise Sørensen / NRK

Kofter i alle varianter og farger henger tett på veggene i Sverresborg folkemuseum i Trondheim. Det er koftefest i byen, og norsk tradisjonsstrikk hedres tre dager til ende. I bresjen for arrangementet står Tone Loeng og Vanja Blix Langsrud.

Vanja Blix Langsrud

Koftedesigner Vanja Blix Langsrud gleder seg til kofteopptoget på lørdag.

Foto: Lise Sørensen / NRK
Kofteutstilling Sverresborg

Tidligere var koftene mer dempet i fargene.

Foto: Lise Sørensen / NRK

– Tendensen nå er at folk bruker mer farger i koftene. Garnprodusentene lager garn i hele fargespekteret, det gjør det artig å eksperimentere med å sette sammen farger, sier Vanja, som er koftedesigner.

LES: Skal sende folk på strikkeferie

Internasjonal interesse

Strikkevenninne Tone så på seg selv som litt av en koftenerd, men det viste seg at hun var ikke alene. Etter at hun startet Koftegruppa på Facebook, har siden fått 40.000 medlemmer.

– Det eksploderte fra første dag. Jeg trodde vi ville bli en liten nerdegruppe på ti stykker, så jeg ble veldig overrasket, sier hun.

Gruppa har også mange medlemmer fra Danmark, Sverige, Tyskland, Spania, Nederland, Belgia og USA.

– Jeg tror interessen skyldes at Norge har en lang tradisjon på koftemønster. Amerikanerne er helt ville etter norske mønstre.

LES: NSB vil selge strikkepakker

Mange designer koftene selv

Mønsteret til Torridalstrøya kan spores helt tilbake til 1836, og Tone mener koftetradisjonen kan sammenliknes med bunadstradisjonen. Samtidig designer mange koftene sine selv.

– Jeg har fått masse inspirasjon fra koftegruppa til Tone. Jeg begynte med en tradisjonell Fjelljakke fra Husfliden, men siden har jeg laget noe med litt mykere former enn de rette kryssene og lusene vi er vant til å se, sier Vanja.

Kofteutstilling Sverresborg

Med garn i alle regnbuens farger blir man fristet til å prøve nye kombinasjoner.

Foto: Lise Sørensen / NRK

– Hva sier «koftepolitiet» til dette, da?

– De sier at det bør være mønster i to eller flere farger, helst inspirert av tradisjonsrike norske mønstre.

Norges første kofteopptog

180 koftegærne deltar på helgas Koftefest, hvor det er foredrag, stands, mingling, salg og naturligvis strikking med utveksling av tips og triks.

– Klokka tolv på lørdag skal vi ha kofteopptog i Trondheim sentrum. Da oppfordrer vi folk til å ta på seg de flotteste koftene de har og bli med. Det kommer til å bli fargerikt, lover Vanja.

LES: Redder utdøende strikketeknikk

Koftefesten 2015

Strikkeentusiaster inntar Trondheim på Koftefesten 2015.

Foto: Lise Sørensen / NRK