Sambafotball i fjæresteinene

Øysamfunnet Frøya satser på import av brasilianske fotballspillere for å sikre opprykk til 3. divisjon.

Brasilianere på Frøya
Foto: NRK

Brasilianske fotballspillere hentes på flyplassen og kjøres til øykommunen Frøya på Trøndelagskysten. I en slags byttehandel får øyas ambisiøse fotballag tilført søramerikansk spisskompetanse - og de tilreisende får arbeid.

4. divisjonslaget Frøya FK har i flere år har vært nære på å rykke opp, men har likevel manglet den avgjørende godfoten.

Video: Sambafotball

Video nsps_upload_2009_11_30_16_2_46_224.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Håpet om opprykk

I år mener Frøya-sjef Jan Otto Fredagsvik bestemt at de skal klare det, ikke minst fordi han har greid å få Johnny de Oliviera og Gustavo Oliveira Costa med på laget.

Johnny kommer fra nesten 30 varmegrader i Belo Horizonte til snøvær på Værnes. Han er nygift og har med seg sin Ariane til det kalde nord. Sammen skal de holde hus på Frøya i fem måneder. For Frøya FK er Johnnys viktigste jobb å bringe laget opp i 3. divisjon.

Jobber for laksepenger

Selv synes nok Johnny at den andre jobben er minst like viktig, den som gir ham penger. Det unge paret skal nemlig jobbe for lakseprodusenten Salmar, øyrikets mest suksessrike bedrift og fotballagets hovedsponsor.

Også neste sambaspiller finner sin plass ved transportbåndet på Salmar. Gustavo går inn i forsvarsrekka på laget og er i følge Frøyas hovedtrener, Roar Øverås, god nok til å spille i norsk 1. divisjon.

I følge Frøya-sjef Fredagsvik er satsinga på fotballen del av en kommunal strategi for å styrke selvtilliten til den lille øykommunen, men ikke alle liker utviklinga.

Omdiskutert spillerimport

Onde tunger kaller Frøya FK et "kjøpalag". For Johnny og Gustavo er ikke den eneste importen – flere av spillerne på førsterekka er hentet fra Trondheim. Diskusjonen om lokal tilhørighet går nå så langt nede som i 4. divisjon.

Det smaker av stormannsgalskap når Frøya-laget formulerer målsettinga -opprykk i år og plassering i 2. divisjon innen 2012. Er det nok med to brasilianere, laksepenger og flotte ambisjoner?

I kveld 30. november klokka 19.55 fortelles den spesielle historien i dokumentarserien ”Folk” i NRK1. Tittelen på programmet er ”Samba i havgapet”.