NRK Meny
Normal

Får ikke dagpenger - Salmar frykter ansattflukt

Kaldere temperaturer i havet gjør at laksen ikke kan slaktes ennå. Det fører til permitteringer for 250 ansatte i Salmar. Men de kan bare glemme å få dagpenger, mener NAV.

salmar ansatt

250 ansatte ved laksebedriften Salmar er permitterte på grunn av at kulden i havet fører til mindre slakting. Men ingen får dagpenger av NAV.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Harald Foss Sigurdson

Personalrådgiver Harald Foss Sigurdson i Salmar.

Foto: Salmar

Salmar på Frøya i Sør-Trøndelag driver en av de største lakseoppdrettene i landet. På grunn av kalde temperaturer i vannet, har ikke fisken vokst så mye som den må for å bli slaktet. Dermed står 250 ansatte uten arbeid fremover.

Det er ikke uvanlig at bedrifter permitterer ansatte i tider der det er mindre å gjøre. For bedriften på Frøya er det ingen unntak. Men NAV har sagt at de ansatte ikke har rett på dagpenger og det skaper problemer for folka i kystkommunen.

– Vi frykter at flere ansatte vil pakke sakene sine og dra. På grunn av permitteringene sliter de ansatte med å få endene til å møtes, sier personalrådgiver Harald Foss Sigurdson i Salmar.

– NAV kan ikke bransjen vår

Sigurdson mener NAV sin vurdering fører til at de blir pressa til å ha flere midlertidige ansatte.

– Hvis alle her har fast ansettelse, har vi en utfordring som nå. Nemlig at de ikke får dagpenger under en permittering. Det gir et slags inntrykk fra NAV om at de ønsker at vi i mye større grad skal begynne å bruke midlertidige kontrakter, for å selv kunne variere arbeidsstokken, sier han.

Personalrådgiveren mener at NAV ikke har tatt innover seg at lakseoppdrettsnæringen er en uforutsigbar virksomhet. Han mener de har for dårlig kompetanse på næringa.

– Hva er det som forårsaker den usikkerheten?

– Vinteren og kulden. Det èr kaldt i havet, men som vi har sett på den laksen vi skulle fått inn nå, så har det vært et par grader kaldere enn normalen i de områdene. Det betyr at laksen vokser saktere og det betyr at vi mangler laks, sier han.

Bedriften har flere ansatte fra andre land enn Norge. Nå vil mange av de vurdere å dra andre plasser.

– De har ikke råd til å bli her i Norge uten lønn.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Ellen Christine Christiansen

Salmar må ta høyde for sesongmessige svingninger, mener direktør Ellen Christine Christiansen i NAV Forvaltning.

Kulden er ikke et argument

Direktør Ellen Christine Christiansen i NAV Forvaltning mener at de har gjort rett i å ikke gi de permitterte ansatte dagpenger. Hun mener argumentet om kulden i havet er svakt.

– Regelen er at man får ikke dagpenger under permittering hvis det dreier seg om forhold som er normale sesongmessige svingninger som arbeidsgiver antas å kunne planlegge for. Det at det er lavere temperaturer i havet om vinteren, må sies å være normalt, mener Christiansen.

Hun sier at Salmar må innrette seg etter regelverket.

– Vi gir dagpenger til de som er arbeidssøkere. Når man er permittert, så er det bedriften som beslaglegger din arbeidskraft, selv om du ikke er i arbeid. Da har man ikke automatisk rett på dagpenger.

Ansatte kan klage

– Dere blir beskyldt for å ha dårlig kompetanse på denne næringen. Hva har du å si til det?

– Vi har folk som har jobbet med oppdrettsnæringen i mange år og som har satt seg grundig inn i dette, men det er klart at vi vil alltid etterspørre mer informasjon hvis vi har behov for det.

NAV har nå styrket kompetansen sin gjennom å samle fagmiljøene som vurderer permitteringssøknader. Christiansen sier at de ansatte ved Salmar kan ta avslaget på dagpenger et steg videre.

– Hvis de ansatte er uenige i vurderingen gjort fra NAV, har de anledning til å klage, sier hun.