Hopp til innhold

Salget av vannscootere doblet på ett år

Det har vært svært få alvorlige ulykker med vannscooter etter at det generelle forbudet ble opphevet for tre år siden. Det på tross av at salget av vannscooter har doblet seg på kort tid.

vannscooter

Vannscootersalget har fått en real oppsving etter at myndighetene gikk for et frislipp av vannscootere. I fjor ble det solgt 1400 vannscootere på landsbasis.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

En 17 år gammel gutt ble hardt skadd i en vannscooterulykke utenfor øya Mausund i Frøya. Han ble funnet drivende i sjøen. Tilstanden til gutten er stabil, opplyser St. Olavs hospital mandag.

Det finnes ikke statistikk på hvor mange som har skadd seg i vannscooterulykker, men ulykker som dette hører sjeldenhetene til, opplyser Redningstjenesten.

Solgte 1400 vannscootere

– Vi ser mange flere vannscootere på sjøen nå, men det er ikke et problem. De fleste oppfører seg fornuftig, sier båtfører i Trondheimsfjorden sjøredningskorps, Frode Roness.

1. juli 2013 trådte en ny lov om vannscooterbruk i kraft. Det generelle forbudet ble opphevet i lovendringen.

I forskriften heter det at «fører av vannscooter og lignende motordrevne fartøy plikter å opptre aktsomt, slik at det ikke oppstår risiko for farlige situasjoner eller miljøskader». Det er fremdeles strenge restriksjoner for hvor det er lov å ferdes med vannscootere og lignende kjøretøy.

Se faktaboks for informasjon om forbrudssoner.

Salget av vannscootere har økt betydelig etter lovendringen. I 2014 ble det solgt et estimat på 700 stykker på landsbasis, mens det i fjor ble solgt dobbelt så mange.

– Det ser ut til at salget opprettholdes, sier Leif Bergaas i selskapet Norboat.

Jan Ove Ler er verkstedmester hos Brødrene Ler i Trondheim. De selger og reparerer vannscootere.

– De fleste som kjøper vannscootere er vanlige folk mellom 30 og 50 år. Mange vil ha vannscooteren på hytta, og bruker den til rekreasjon, sier Ler.

Advarer mot for store motorer

Ståle Vikdal er én av dem. Han har en vannscooter med middels stor motor stasjonert på hytta. Vikdal tror ulykkene med vannscootere skyldes for mye testosteron - og for store motorer.

– Det dreier seg vel om ungdom som har litt for kraftige kjøretøy som de egentlig ikke har bruk for. Det er hinsides at vannscootere som veier 250 kilo skal ha motor med 300 hester, sier Vikdal.