Råvaren stadig flere nordmenn foretrekker – kanskje helst i flytende form

Vi drikker norsk sider som aldri før. På to år har salget av den syrlige drikken økt med 50 prosent. Veksten er nær det dobbelte av sprudlende vin som cava og prosecco.

Epler fra Inderøy.

BÆRER FRUKTER: I Inderøy er målet å høste ett tonn med epler fra omtrent 1800 nyplanta epletrær.

Foto: Eivind Aabakken/NRK

Det er nettopp boblene fra utlandet norske fruktbønder først og fremst vil stjele markedsandeler fra.

– Klarer vi det, vil behovet for norske fruktbønder fort doble seg i årene framover, sier Bernt Bucher-Johannessen til NRK, daglig leder i næringsorganisasjonen Hanen.

I løpet av de to siste årene har salg av norsk sider på Vinmonopolet skutt i været. Fra 2019 til 2020 økte det med hele 52 prosent, mens salget av musserende vin i samme periode kun økte med 28 prosent.

Dette er som musikk i Yngve Henriksens ører. Han har nemlig brukt de to siste årene på å plante nærmere 2000 epletrær.

Ikke redd for å gå Hardanger i næringen

De kaller seg verdens nordligste, kommersielle eplehage og du finner dem i Inderøy i Trøndelag. Yngve Henriksen er daglig leder ved Inderøy mosteri, og høstens mål er å sanke ett tonn med epler.

– Det er jo å være litt stor i kjeften, fordi vi vet det er flere rundt oss som har startet å produsere epler de siste årene. Men det er litt kult å gjøre dette på den måten vi faktisk gjør, sier han.

Fruktbonden i Trøndelag dyrker eplene intensivt på ranker, og sammenligner det med hvilken som helst landbruksproduksjon.

– Det er fininnstilt med tanke på blant annet gjødsling og skadedyrbekjempelse, forteller han.

Foreløpig produserer trønderne bare eplejuice, men målet er å få i gang sider-produksjonen i løpet av kort tid. Henriksen er glad for at stadig flere satser på kommersiell produksjon, og han er ikke redd for å gå Hardanger i næringen.

– Jeg tenker egentlig ikke at vi har konkurrenter, men heller at vi trenger et miljø. Dette kan øke bevisstheten, samt gjøre markedet større. Jo flere vi blir, jo mer bevisste blir folk på at det finnes en slik produksjon. Og kanskje er kvaliteten på eplene fra Trøndelag den beste i verden også?

Yngve Henriksen lager eplejuice av eplene sine i Inderøy.

SATSER: Yngve Henriksen har store epleplaner for framtiden. Nå håper han flere fruktbønder ønsker å satse på kommersiell produksjon.

Foto: Eivind Aabakken/NRK

Gode tider i sikte

Mer enn 50.000 tonn epler konsumeres i Norge hvert år, og om lag 15 prosent av disse er dyrket her til lands.

Til sammen har vi omtrent 50 siderprodusenter, og 80 prosent av disse har startet opp i løpet av de fem siste årene.

– Det har vært en dramatisk positiv utvikling, sier Bernt Bucher-Johannessen.

Han sier at dersom de norske produsentene klarer å ta omtrent 10 prosent markedsandel fra salget av importerte bobler, så vil dette være et kjempepotensial for norske fruktbønder.

– Dersom vi når dette målet, vil det kreve en dobling av dagens produksjon, sier han.

I tillegg har Bucher-Johannessen en bønn til både kongen, regjeringen og landets ordførere.

Epleranker i Trøndelag.

EPLERANKER I TRØNDELAG: Med nærmere 2000 nyplantede epletrær, håper trønderne at de kan ta opp eplekampen med Hardanger.

Foto: Eivind Aabakken/NRK

– Bytt ut cavaen med norske produkter

Oppfordringen fra næringsmannen er som følgende: Ved alle offentlige arrangement eller statsbesøk bør man servere norsk alkohol.

Bucher-Johannessen har også en ambisjon om å få ambassadene med på laget.

– Våre ambassadører bør jo servere norske produkter. I stedet for at ambassadøren til Spania serverer cava, bør man jo mye heller vise fram det vi selv har å by på.

En slags hemmelighet

Produsering av eplesider har vært tradisjon flere steder i Norge, men ikke før de siste årene har Vinmonopolet merket en økning i salget.

– Det har vært en slags hemmelighet i Norge. Norsk sider skiller seg ut fra andre land, og nå har nordmenn funnet en skjult skatt, sier Jens Nordahl, kommunikasjonssjef i Vinmonopolet.

I løpet av dette året har de solgt 400.000 liter norsk sider. Dette utgjør omtrentlig 0,3 prosent av det totale salget til Vinmonopolet.

– Jeg tror likevel at vi kommer til å se en økning i salget fremover, samtidig som produseringen øker. Dette er en trend som vil kunne spre seg utover i landet, til bønder og steder som egentlig ikke blir knyttet til siderproduksjon, sier Nordahl.

Siste fra Trøndelag

Ukas første Midtnytt med Alf Skille

Ukas første Midtnytt med Alf Skille