NRK Meny
Normal

- Brutalt overgrep mot kystbefolkninga

- Blir kvalm når jeg ser konger og adelige med en svær elvelaks i kleppen, sier erfaren fisker. Nå frykter han at tradisjonelt laksefiske i sjøen vil dø ut.

Laks i kilenot

Laksefiske med kilenot.

Foto: Ivar Grydeland / NRK

I år har myndighetene bestemt at laksefisket i sjøen blir enda strengere regulert enn tidligere, og i Vikna i Nord-Trøndelag kan det kun fiskes med kilenot i to uker i sommer. Det provoserer Kjartan Tørum.

- Det er et overgrep mot alle som driver med dette. Jeg har vært med på å fiske med kilenot siden tidlig på 60-tallet, og det er en tradisjon fra 1880-åra for slekta sin del, sier Tørum.

Større begrensninger

De siste årene har fisket blitt mer og mer begrensa over hele landet. I enkelte fjorder har det blitt helt slutt, mens tidsrommet det er lov å fiske har blitt betydelig skrenka inn andre steder.

- I gamle dager fiska vi med kilenot i tre måneder fra 1. mai, men i år får jeg bare fiske i ni døgn i juli. Helgene er jo også freda. Før i tida hadde det stor økonomisk betydning. I dag handler det mest om livskvalitet, bolyst og trivsel, sier Tørum til NRK.

(saken fortsetter under bildet)

Kilenot

Kilenotfisket i fjordene blir mer og mer begrensa.

Foto: Ivar Grydeland / NRK

Kvalm

Ifølge fjordfiskeren har myndighetene som et bevisst mål å utradere alt laksefisket til sjøs. Tanken er at de skal skjerme de som har rettighetene i elvene. Kjartan Tørum mener de kommersielle interessene har tatt fullstendig overhånd, og at alt er lagt til rette for rike turister som kommer for å jakte storlaks i elvene.

- Myndighetene tar kvelertak og seigpiner ei hel næring og kystbefolkning. Jeg håper inderlig ikke de klarer det. Jeg blir kvalm nå jeg åpner avisa og ser gyteferdig storlaks med kleppen i, fiska opp av kongelige eller adelskapet i Norge, sier Tørum.

Trondheimsfjorden er spesiell på grunn av at det er så mange elver som renner ut der. Men eksperter ved NTNU i Trondheim deler ikke bekymringa for at kilenotfiske vil dø ut med det første.

- Dersom bestanden er sterk nok er det ingen grunn til at kilenotfisket skal måtte vike for annet fiske. Men det er nødvendig å begrense laksefiske i områder der villaksen er truet, sier professor i ferksvannsøkologi Ole Kristian Berg.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25