NRK Meny
Normal

Hevder Vibeches samboer vaska øksa

Tiltalte så Vibeche bli drept, men hevder samboeren til den drepte tok aktivt del i behandlingen av liket.

Vibeche Sofie Falck Danielsen

Kvinnen som står tiltalt for drapet på Vibeche Falck Danielsen drar Vibeches samboer nærmere inn i saken i sin forklaring for retten i dag.

Foto: Familien/NRK

Den 36 år gamle kvinnen, som står tiltalt for å ha drept Vibeche Falck Danielsen i Trondheim i januer 2014, forklarte seg i dag om det som skjedde drapsnatta. Hun bekreftet det hun tidligere har forklart politiet, at hun så Vibeche bli drept.

– Dette var vi kjent med på forhånd, og det samsvarer med de siste forklaringene hun har gitt politiet. Det sier aktor, førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes.

Bjørn Soknes

Aktor, førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes, venter forklaring fra domfelte i morgen som ikke stemmer med tiltaltes.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Troverdighetsvurdering

Dette er en helt annen forklaring enn det kvinnen ga i hele etterforskningsfasen. Hennes tidligere samboer ble dømt for drapet, og det er hans forklaring i lagmannsretten som utløste drapstiltalen mot 36-åringen.

– Det som kommer til å skje nå er at vi får en forklaring fra hovedvitnet, den tidligere domfelte, som ikke samstemmer med det hun har forklart. Så det blir jo en troverdighetsvurdering. Også har vi en del tekniske bevis som skal presenteres for retten i morgen, sier Soknes.

Nye opplysninger

TIltalte nekter straffskyld, og sa i dag at hun så sin tidligere samboer drepe Vibeche med flere øksehugg. 49-åringen ble dømt til 13 års fengsel for drapet.

Men hun har i sin forklaring i retten i dag kommet med helt nye opplysninger om rollen til Vibeches samboer. Han skal, ifølge tiltalte, ha bedt henne om å bruke den elektriske rullestolen sin for å frakte liket bort fra leiligheten.

– Det er riktig at dette er nye opplysninger. Det må vi kontrontere han med, sier Soknes. Vibeches samboer skal forklare seg i retten kl.14.00 tirsdag.

Øksa brukt i Vibeche-drapet

Vibeches samboer skal i følge tiltalte ha vasket øksa som ble brukt under drapet.

Foto: Politiet

Tiltalte hevdet også i retten i dag at Vibeches samboer vasket øksa som ble brukt under drapet.

– Kan han bli tiltalt for noe?

Dette er det for tidlig å si noe om ennå, sier Soknes.

Vitner i morgen

Kvinnens forsvarer, Thomas Øiseth, sier hun i dag har avgitt en detaljert forklaring om hendelsesforløpet, sånn som hun opplevde det. Grunnen til at hun ikke har gjort det før, er at hun syntes det var vanskelig i forhold til å forklare seg om sin tidligere samboer.

– Hun sier nå at samboeren til Vibeche både var den som ba henne bruke rullestol å frakte liket bort samt at det var han som hentet denne skipssekken som liket var pakka inn i. Dette er ikke tidligere kommet frem, hva synes du om det?

– Nå skal vi høre hans forklaring når han kommer og vitner i retten. Utover det har jeg ingen kommentarer til det på nåværende tidspunkt.

Sol Elden

Sol Elden er bistandsadvokat for Vibeches samboer som forklarer seg i retten i morgen.

Foto: Terje Reite / NRK

Imorgen skal Vibeches samboer forklare seg i retten. Tiltalte har dratt han mer inn i saken i sin forklaring i dag.

– Jeg vil ikke gå nærmere inn på hvilken forklaring min klient vil gi, sier bistandsadvokat Sol Elden.