Rykket ut til lite branntilløp i Trondheim

Nødetatene rykket ut til et mindre branntilløp i Trondheim natt til 1. nyttårsdag. Nyttårsaften ble ellers preget av mange gressbranneri begge trøndelagsfylkene.

Branntilløp i Granåslia i Trondheim
Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Politiet meldte om brann i et uthus i Granåslia i Trondheim først klokken 01.34 natt til første nyttårsdag. Alle beboere i boligen like ved kom seg ut, og ingen ble skadd.

– Det har vært branntilløp utvendig. Vi vet ikke hvordan dette startet, sier brannmester Rune Olsen ved brannsentralen i Trondheim til NRK i 01.50-tida.

– En del røyk har spredd seg inn i leiligheten, sier politibetjent Petter Amundal i Sør-Trøndelag politidistrikt til NRK.

Brannvesenet har fått opplyst at boligen er ubeboelig i natt grunnet røyk, selv om de materielle skadene er begrenset til utvendig kledning og et vindu.

Mange gressbranner

Utover dette branntilløpet, melder brannvesenet i begge trøndelagsfylkene om svært mange gressbranner grunnet fyrverkeri på nyttårsaften.

Det har vært tørt ute, lite snø og sterk vind. Kombinert med fyrverkeri har dette gitt gode forhold for branner. Heldigvis har ingen utviklet seg til alvorlige situasjoner.

Branntilløp i Granåslia

Brannvesenet har fått opplyst at boligen i Granåslia er ubeboelig i natt, grunnet røyk etter branntilløpet.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

– Det har vært mellom 15 og 20 branntilløp i Nord-Trøndelag i kveld. Alt har vært gressbranner, som utelukkende skyldes fyrverkeri, sier Lars Ole Øie ved 110-sentralen i Namsos til NRK i 01.15-tida.

Branntilløpene har vært fra Vikna i nord til Innherred i sør. Brannvesenet har ikke hatt kapasitet til å rykke ut til alle.

– Vi har i flere tilfeller bedt folk om enten å slukke selv, eller følge med og be om bistand hvis situasjonen ble mer alvorlig, forklarer Øie.

– Vi har vært ute på seks-sju branntilløp, og også fått meldinger om flere mindre branntilløp som folk har klart å slukke selv, sier brannmester Rune Olsen ved brannsentralen i Trondheim til NRK i 01.30-tida.

– Det er nærliggende å tro at fyrverkeri er årsaken til gressbrannene, mener Olsen.

– Burde ha vært totalforbud

I Trondheim ble det kommunale nyttårsfyrverkeriet avlyst på grunn av værforholdene. I tillegg oppfordret nødetatene og kommunen folk om å droppe oppskyting av fyrverkeri.

– I etterpåklokpåskapens navn burde det ha vært et totalforbud mot fyrverkeri i kveld, mener Øie ved brannsentralen i Namsos.