NRK Meny
Normal

Rykker rett til topps i Heimevernet

Oberst Håkon Warø har jobba i Forsvaret i 28 år, men aldri i Heimevernet.

Oberst Håkon Warø er ny sjef for HV12

Oberst Håkon Warø tar over som distriktssjef i HV12 og blir med det øverste leder for Forsvaret i Trøndelag.

Foto: Morten Andersen / NRK

Fredagar trondheimsmannen over som øverste sjef for Heimevernet i Trøndelag. Med det blir han leder for de 6000 soldatene som er i beredskap i regionen.

– Et langt liv i Forsvaret har forberedt meg på nye utfordringer. Både gjennom tjeneste, erfaring og ikke minst utdannelse, sier Warø om hvordan han har forberedt seg på å ta over som ny sjef militæret i Trøndelag.

Obersten er opprinnelig fra Steinan i Trondheim, men har bodd og jobba en rekke steder de 28 årene han har vært i Forsvaret. Han har også vært i Afghanistan og jobba i det amerikanske marinekorpset.

Ebbe Deraas

Oberst Ebbe Deraas gir seg som sjef i HV12 og satser nå på finne seg en jobb i det private markedet.

Foto: NRK

– Jeg har aldri vært i Heimevernet. Jeg har vært i Hæren og andre steder. Derfor har jeg prøvd å lese meg opp og snakke med folk. Og så har jeg fått gå litt i fotsporene til den avtroppende sjefen.

Warø tar over for oberst Ebbe Deraas som har vært i stillingen siden 2012. Deraas slutter nå i Forsvaret og satser på en jobb i det private.

Amerikanere på Værnes

Noe av det første Warø må gjøre er å sørge for at alt er klart til de 330 amerikanske soldatene kommer til Værnes i januar. Den amerikanske rotasjonsstyrken er stasjonert på garnison Værnes for å trene.

Utplasseringen av disse soldatene har skapt stor diskusjon både nasjonalt og lokalt.

Warø har selv jobba for det amerikanske marinekorpset en periode og i tillegg tatt noe av utdannelsen sin der. Han tror det kan være en fordel når amerikanerne kommer til Værnes.

– Det å skjønne litt språk og skjønne litt hvorfor de er som de er, gjør at jeg har et repertoar å spille på. Og så kan jeg nok være en flinkere sjef til å legge til rette sånn at de får et godt treningsopphold når de kommer på nyåret, sier han.

Heimevern i endring

I løpet av sine 28 år har Warø vært med på mye av omstillinga som Forsvaret har vært igjennom. Fra et forsvar som skulle holde stand dersom russerne kom til et mer profesjonalisert og innsatsbasert forsvar.

Også Heimevernet er blitt langt mer profesjonalisert, blitt bedre trent og fått bedre utstyr de siste åra. Styrken er redusert fra 80 000 til 45 000 soldater.

Selv om langtidsplanen til Forsvaret i høst ble vedtatt av Stortinget, så pågår det fortsatt en diskusjon om hvordan samarbeidet mellom Hæren og Heimevernet skal være.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) åpner blant annet opp for å slå sammen de to avdelingene.

– Helt konkret hvordan det blir seende ut for Trøndelag Heimevernsdistrikt er ikke helt klart på blokka enda. Men det ser ikke ut til å bli så store endringer, men vi er forberedt på å justere organisasjonen sånn som vi får ordre om. Vi skal sørge for at de som gir oss oppdragene får mest mulig kampkraft ut fra de pengene de bruker, sier Warø.

Heron

Heimevernet har en rekke oppgaver i det daglige. I tillegg til å forsvare folk og verdier er de også trent på å bistå under eventuelle terroraksjoner og andre ting samfundet trenger dem til.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK