Hopp til innhold

Nå starter oppryddinga etter vinterstormene

Forsøpling av strandområdene langs norskekysten er verre enn det man har sett på lang tid. Nå må en storstilt dugnad til for å få bukt med problemet.

Forsøplet strandområder

Slik ser Guldholmstranda i Namsos ut etter at søpla har drevet i land.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Inge Ryan

Fylkesmann i Nord-Trøndelag, Inge Ryan, har satt fokus på et renere fylke.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Det er vinterens stormer og flommer som har ført til at søppel og skrot har hopet seg opp i enorme mengder langs strandkanten.

Kommuner, avfallselskap og Fylkesmann i Nord-Trøndelag er enige om at det må en storstilt dugnad til for å få rydda opp.

Stor dugnad

Midtre Namdal avfallselskap har lovt at de gratis vil hente alt plastskrot i Namsos, forteller daglig leder Ulf Johnsen

– Vi skal være med å ta hånd om det skrotet som ligger her, men vi er avhengig av at hytteeierne frakter søpla opp til veien slik at renovasjonsbilen kan hente det, sier han til NRK.

– I tillegg skal vi lage en avtale med kommunen som gjelder trevirke. Det er større ting man trenger maskinelt utstyr til for å få fjerna.

– Søpla kommer fra folk

Situasjonen er lik i mange kystkommuner i landet, og i de trønderske kommunene planlegges det nå en stor ryddeaksjon.

Fylkesmann i Nord-Trøndelag, Inge Ryan, er opptatt av at mye av skrotet kommer fra folk som har valgt å kaste søpla i sjøen. Flom og storm har ført det til fjæra, men over alt blir det kastet og lagret søppel i naturen.

Ryan har derfor satt igang prosjektet «Forskjønn Nord-Trøndelag».

– Nå må ordførerne i de forskjellige kommunene sette dette problemet på dagsorden. Fylkesmann er opptatt av å ha et vakkert fylke, både for oss som bor her, men også for de som kommer på besøk, sier Ryan til NRK.

– Verre enn tidligere

4. og 5. mai er de offisielle strandrydde-dagene i Norge, og det er ingen tvil om at disse dagene blir viktigere enn noensinne.

– Det er flere kommuner som har veldig gode prosjekter på gang i forbindelse med aksjonen. Vi inviterer de aller fleste velforeningene til å gjøre en innsats i år, sier Ulf Johnsen i Midtre Namdal avfallselskap.

Seniorrådgiver i miljøvernavdelingen hos Fylkesmann i Sør-Trøndelag, Gunnhild Flaamo, sier at også de har fått flere tilbakemeldinger fra fylkets kystkommuner om problemet.

– De forteller at situasjonen i år er verre enn tidligere, sier Flaamo.

Hun er, i likhet med Inge Ryan, enig i at folk må ta større ansvar.

– Man kan ikke skylde på været alene, det er noen som hiver søpla, og det er et problem, sier hun.

Også sør i Trøndelag vil det bli ryddedugnader i tida framover.

Dagmar Molde

Stormen Dagmar får deler av skylda for at all søpla nå ligger langs kysten. Her er et bilde fra stormens herjinger i Molde.

Foto: Herskedal, Kjell / Scanpix