Hopp til innhold

Kirkehistorie skrevet på Stiklestad

Det russisk-ortodokse kapellet ble innviet på Stiklestad med kirkelige gjester fra inn- og utland. – Magisk, sier Fader.

Innvielse kapell Stiklestad

Innvielse av det nye kapellet på Stiklestad trakk mange gjester i dag.

Foto: Jørn Haudenmann-Andersen

Russisk-ortodoks innvielse Stiklestad

Russisk-ortodoks innvielse på Stiklestad.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen

På gressletta ved kulturhuset på Stiklestad ble det torsdag innviet et russisk-ortodoks kapell. Til stede var både kirkelige personer og vanlige folk fra både Norge og Russland.

– Dette er en glede for oss alle sammen, utbryter Fader Jonah Føien fra Folldal.

Frakta fra Folldal

Føien er munken og mannen som donerte kapell-bygget til det nasjonale kultursenteret på Stiklestad. Tatt ned på Føiens gård i Folldal, hvor det også har fungert som kapell i noen år.

– Det er en ære, i tillegg er det magisk for alle oss ortodokse. Endelig er vi en del av fellesskapet vi også, sier Føien.

Turid Hofstad er direktør for kultursenteret, og er fornøyd med at kapellet endelig er på plass på Stiklestad. Initiativet til å få et kapell dit ble tatt under et pilegrimsseminar for fire år siden – og nå står det der.

– Jeg syns det er kjempeflott og det beriker Stiklestad, sier Hofstad.

Tre kirkebygg

To med medalje

Far og sønn fikk kirkelig hedersmedalje. Alf Daniel og Kjell Moen har hatt ansvaret for å flytte kapellet fra Folldal til Stiklestad.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen

Olav den hellige er en sentral helgenskikkelse i den russisk-ortodokse kirka, så nå står det tre kirkebygg på Stiklestad som på hver sin måte er en del av Olavsarven.

Både en luthersk kirke, et katolsk kapell og nå et russisk-ortodokst kapell. Dette er noe direktøren setter pris på.

– Det gir oss som kultursenter en mulighet til å formidle enda mer rundt Olavs-arven, og det er spennende med tre ulike måter å fortelle den historien på, understreker Hofstad.

Stabbur-kapell

Kjell Moen har sammen med sin far Alf Daniel vært ansvarlig for flyttinga av kapellet fra Folldal til Stiklestad. Begge fikk medaljer for innsatsen etter at kapellet var blitt innviet i dag.

Fortsatt ser kapellet litt ut som et stabbur, men det begynner å komme seg. Ifølge Kjell Moen ligger det mye planlegging og arbeidstimer bak.

– Vi tenkte nøye gjennom på forhånd hvordan vi skulle gjøre det, for å få heist opp både den karakteristiske løkkuppelen og er kors på taket, Heldigvis klaffet alt da vi heiste det opp, forteller han.

Det er planlagt at kapellet skal brukes mye, og allerede neste søndag setter kultursenteret Stiklestad fokus på Olav den helliges rolle innen den ortodokse kirken.

Russik-ortodoks kapell

Slik ser det nye kapellet på Stiklestad ut.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen