NRK Meny
Normal

Russen fronter kampanje mot voldtekt

På Inderøy går alle med et stort Nei er nei-merke på russebuksa. Fokus på uønsket sex og voldtekt er stort, også hos russen selv.

Nei er nei-kampanje

Russen i Inderøy vil alle gå med dette merket på russeklærne i år.

Foto: Marte Lindi

Både Kripos, politidistriktene, frivillige organisasjoner og media har satt et stort fokus på voldtekt og uønsket sex i forbindelse med russetida. I Trøndelag slenger russen seg på og fronter Amnestys Nei er nei-kampanje.

– Hele russekullet hos oss skal gå med et Nei er nei-merke på buksa i russetida, sier Jenny Westrum-Rein, russ ved Inderøy videregående skole i Nord-Trøndelag.

Jentene tillegges mye ansvar

Jenny

Jenny Westrum-Rein mener at mye av ansvaret for å unngå festvoldtekter legges på jentene.

Foto: Privat

De fleste skolene i Trøndelag hadde russedåp tidligere denne uka, men Inderøyningene starter ikke feiringa før natt til 1. mai. De mener den lange feiringa utsetter russen for mer enn det som er nødvendig.

– Det er ikke til å legge skjul på at det er spesielt oss jentene som blir utsatt, sier Westrum-Rein.

Hun tenker på fest og festvoldtekt. Hun mener det legges altfor mye ansvar på jentene.

– Hvor mange forholdsregler skal man være nødt til å ta? I forkant av russetida i fjor ble det gitt råd til jentene om å ha på seg sykkelbukse under russebuksa, om å ikke gå alene, ikke drikke for mye. På den måten plasseres det veldig mye skyld på jentene, sier hun.

– Selv om man drikker seg overstadig beruset betyr det ikke at man skal bli voldtatt.

– Gutten kan også være offer

Jonas

Jonas Sklett Løvik mener at også gutter kan være offer for seksuelle handlinger uten samtykke.

Foto: Privat

NRK har de siste dagene skrevet flere saker om gråsonesex. Mange er usikre på hvor grensene mellom uskyldig fyllesex og en potensiell festvoldtekt går.

Jonas Sklett Løvik er også russ på Inderøy. Han mener at gutter også kan bli utsatt for uønsket sex.

– En gutt kan på lik linje med ei jente være et offer i en sånn sammenheng. Et seksuelt overgrep er jo en seksuell handling uten samtykke, og det er ikke alltid at det trenger å være samtykke fra guttens side heller. Gutter er også under et press, men det blir det ikke satt noe fokus på, sier Løvik.

Starter tidlig

Jan Erik Mihle og Asle Meland i politiets forebyggendegruppe i Sør-Trøndelag.

Jan Erik Mihle i forebyggendegruppa hos politiet i Trondheim kommer med råd til russen før russetida.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

De fleste skolene i Trøndelag hadde russedåp tidligere denne uka, mens på Østlandet startet russetiden like før påske for noen. At russetiden starter før 1. mai er politiet obs på.

– Etter russedåp er vel de fleste i gang med feiringa, selv om natt til 1. mai tradisjonelt er den offisielle starten på russertida. Vi bemanner opp mot helga for vi vet jo at ungdommen kommer til å komme ut, sier Jan Erik Mihle i forebyggendegruppa hos politiet i Trondheim.

Politiet kjører også i år den store Kjernekar-kampanjen som er en holdningskampanjen mot festrelaterte voldtekter.

– Vi har hatt en runde med russen hvor vi forklarer guttene at jenter som har lagt seg fordi de for eksempel er trøtte eller har drukket for mye, så må de la dem være i fred. Og så oppfordrer vi jo russen til å ikke drikke for mye slik at de kan havne i vanskelige situasjoner, sier Mihle.