Hopp til innhold

Skal lære å få rusmisbrukere på rett kjøl

Rusarbeidere fra hele landet reiser i dag til Trondheim for å lære av et unikt samarbeidsprosjekt.

Arne Kvithammer i forebyggendegruppa. Politiet.

Politioverbetjent, Arne Kvithammer, var med og startet opp Gjengangerprosjektet som har blitt en stor suksess for mange rusmisbrukere.

Foto: Tine Nilsen / NRK

Torsdag starter den første Gjengangerkonferansen i Trondheim.

240 delegater fra hele landet vil være tilstede for å høre om samarbeidet mellom politi, kommune og fengsel, som har hjulpet mange rusmisbrukere tilbake på rett kjøl.

Suksesshistorie

Politioverbetjent, Arne Kvithammer, har vært med siden starten, teamet som i dag består av en politimann og to personer fra kommunen, er i ferd med å bli en suksesshistorie for flere titalls tidligere rusmisbrukere i Trondheim.

– Vi startet opp i 2006. Siden den gang har vi vel hatt kontakt med rundt 40 til 50 stykker. Mange av disse har vi hatt kontrakter med i flere år, sier Kvithammer til NRK.

– Moroa var liksom over

I ei blokkleiglighet midt i Trondheim bor 39 år gamle Håvard.

Han starta sitt rusmisbruk og kriminelle løpebane som 17 åring før han ble fanga opp av Gjengangerteamet.

– Da var livet veldig vanskelig. Jeg hadde drevet aktivt i rusmiljøet i flere år, men begynte å bli dårlig av det. Moroa var liksom over, sier Håvard.

– Jeg fortsatte ei stundt til likevel, helt til jeg fikk kontakt med Arne og teamet hans. Da ble det oppfølging i massevis, ikke alltid like populært fra min side, men jeg er veldig glad for det nå i ettertid. Hadde det ikke vært for hjelpa jeg fikk, så hadde jeg nok ikke vært der jeg er i dag.

– Hva tror du er årsaken til at du er i ferd med å lykkes?

– Først og fremst så har jeg hatt et ønske om å få skikk på livet mitt i mange år, ruslivet er en livsstil jeg virkelig ikke liker. Teamet sørger for at livet blir godt å leve uten rusen, sier Håvard.

– Kunne aldri stole på sønnen min

Håvards mor har også slitt med sønnens rusmisbruk, men etter ei vanskelig tid, ser også hun lyst på livet igjen.

– Det har vært utrolig bra, helt alfa omega. Håvard har begynt å ta mer hensyn til familien og dem han har i rundt seg. Før kunne jeg ikke stole på sønnen min, slik er det når man vanker i rusmiljøet, man blir skuffet gang på gang, sier moren.

Men nå er alt forandret.

– Jeg sover godt om natten, og det er godt å ha Håvard tilbake i huset.

Mye å lære bort

Torsdag deltar også Håvard, sammen med med andre som har blitt redda av Gjengangerteamet.

I to dager skal han hjelpe de 240 møtedeltagerne, som skal lære mer om Trondheimsmodellen og samarbeidet mellom politi, kommune og fengsel, mens Håvard vil lære litt om nye arenaer.

Rusmisbruker

Teamet har hjulpet opptil 50 rusmisbrukere i Trondheim siden prosjektet ble startet opp.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK