Rusmisbrukere må vente

En av tre rusmisbrukere får ikke behandlingsplass i tide i Helse Midt-Norge.

Rusmisbruker
Foto: Jon Eeg / Scanpix

- Det er en veldig stor påkjenning å gå og vente sånn. Å vite at man har krav på hjelp, men at det er ingen som gir deg hjelpa. Du blir satt på vent og føler at samfunnet svikter deg, sier ei 24 år gammel jente som endelig har fått behandlingsplass et sted i Midt-Norge etter tretten år som rusmisbruker.

Hun har stått i behandlingskø hos Helse Vest, og ventetida var tøff for 24-åringen, som ønsker å være anonym.

- Rusproblemene blir verre av å vente. Motivasjonen blir mindre og håpet forsvinner når ingen vil høre på deg, sier hun til NRK.

Verst i Midt og Nord

Dag Hårstad, Rusbehandling Midt-Norge

Dag Hårstad, Rusbehandling Midt-Norge

Foto: Aleksander Ødegård / NRK

Problemene er store over hele landet. Én av tre rusmisbrukere i Helse Midt får ikke behandling i løpet av den tidsfristen legene setter. Sammen med Helse Nord gjør det Midt-Norge til den helseregionen som bryter fristen oftest.

- Dessverre må mange vente, og det er en situasjon vi definitivt ikke er fornøyd med, sier Dag Hårstad, administrerende direktør i Rusbehandling Midt-Norge.

Men han understreker at det jobbes kontinuerlig med problemet. Helse Midt-Norge er den eneste regionen som kan vise til aktivitetsvekst innen rusbehandling de siste år.

- Den siste perioden har vi hatt fokus på å bygge kapasitet og kvalitet, samtidig som pasientene har fått flere rettigheter. Rusproblematikken i samfunnet har blitt mer synlig, og store mørketall har kommet fram. Det er vi glad for, sier Hårstad.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Rusmisbrukere får ikke hjelp

24-åringen til høyre på bildet har endelig fått behandling for rusavhengigheten sin.

Foto: Mette Moslet Kjesbu / NRK

Men det er en liten trøst for 24-åringen fra Vestlandet, som takker støtten hun fikk av ressurssterke pårørende mens hun venta på profesjonell hjelp for å komme seg ut av rusavhengigheten.

- Det er ikke bra nok at så mange må vente. Jeg tenker at vi har en lang vei igjen å gå, sier hun til NRK.

- Hvordan ser framtida di ut nå?

- Det er godt å endelig ha fått hjelp, så dette tror jeg skal gå fint for meg, sier hun.