Hopp til innhold

Ruskjøring øker kraftig: – Frykter det vil skje alvorlige trafikkulykker

Politiet går nå strengere etter «villmannskjøring», og mener ruskjøring i høy fart er et økende problem.

Rundkjøring i Namsos

HER STOPPET VILLMANNSKJØRINGEN: Sporene etter den unge mannens villmannskjøring natt til mandag vises ennå i denne rundkjøringen i Namsos. Etter denne turen ble mannen tatt av politiet.

Foto: Espen Sandmo / NRK

Stein Erik Granli

Lensmann Stein Erik Granli mener politiet må reagere strengt på villmannskjøring i trafikken.

Foto: Espen Sandmo/NRK

To menn i Trøndelag er denne uka varetektsfengslet for ruskjøring i høy fart, gjentatte ganger, i henholdsvis Melhus og i Namsos.

Mannen i 20-årene fra Namdalen har vært innblandet i flere ulykker i det siste. Torsdag ble han varetektsfengslet i fire uker fram til straffesaken kommer for retten. Politiet reagerer nå strengere mot «villmannskjøring» på veiene.

– Det er ikke normalt at vi gjør dette, men vi må stoppe utviklingen. Vi har flere meldinger om høy fart, og flere i Namdalen er tatt for fart i kombinasjon med rus. Flere er også tatt for kjøring uten førerkort. Så det nytter ikke å bare ta fra dem førerkortet, sier Stein Erik Granli, lensmann i Namsos og Fosnes.

Hadde ikke annet valg

Politiadvokat Silje Valstad mener politiet ikke hadde noe valg.

Silje Valstad

Politijurist Silje Valstad sier de var nødt til å stoppe den unge mannen fra Namdalen.

Foto: NRK

– I denne saken kunne ikke politi og påtalemyndighet ta sjansen på nye og mer alvorlige ulykker som følge av nye ruskjøringer. Det ble ansett som nødvendig å varetektsfengsle siktede for å forhindre dette, og gjentagelsesfaren ble vurdert til å være stor, skriver Valstad i en e-post til NRK.

– Her var det kombinasjonen rusmisbruk, gjentatte ruskjøringer og svært trafikkfarlig kjøring som var avgjørende for at man begjærte fengsling, fortsetter hun.

Frykter liv kan gå tapt

– Vi er nødt til å reagere, for vi frykter det vil skje alvorlige trafikkulykker. I verste fall vil liv gå tapt om vi ikke stopper utviklingen, mener lensmannen.

I flere ulykker har det skjedd personskade. Så langt i år er 33 tatt for ruskjøring i Namdalen, mot rundt 20 på samme tid for noen år siden.

– Vi har betydelig flere tilfeller av kjøring i ruspåvirket tilstand i distriktet vårt, og nå jobber vi aktivt for å stoppe denne utviklingen, sier Granli.

Tor Magne Kalland, distriktsleder UP

Distriktsleder Tor Magne Kalland i UP sier de tar stadig flere ruspåvirka bilførere på norske veier.

Foto: Morten Andersen/NRK

Kraftig økning

Dette bekreftes av distriktsleder Tor Magne Kalland i Utrykningspolitiet i Midt-Norge.

– I hele distriktet har vi tatt 135 rusførere så langt i år, og det er flere enn før. Vi har dessverre hatt en kraftig økning de fire-fem siste årene. På landsbasis ble rundt 2500 ruskjørere stoppet i 2017, sier Kalland.

Mannen lenger sør i fylket ble varetektsfengslet for gjentatte tilfeller av ruskjøring denne uka. Han er de siste to månedene tatt fem ganger, de fire siste uten førerkort. Også der mener politiet de var nødt til å få fengslet mannen i 30-årene, for å fysisk forhindre ny kjøring i påvirket tilstand.

Kalland forteller at UP har bedre utstyr for å avdekke ruskjøring enn tidligere.

– Når folk kjører gjentatte ganger i påvirka tilstand, skjønner jeg at man må gå drastisk til verks for å stoppe dem. Det holder ikke bare å ta fra dem førerkortet, mener Kalland.