Hopp til innhold

Røverkjøp kan bli dyrt

Drømmen om billige merkevarer kan bli kostbar.

Falske europeiske luksusvarer

Luksusfelle: Mange lar seg lure av piratkopier av kjente merkevarer som selges til spottpris.

Foto: MARY ALTAFFER / AP

Populære merker som kopieres er Louis Vuitton (for øvrig verdens mest kopierte veskemerke), Adidas, Nike, Gucci, Bjørn Borg, Prada, Sony Ericsson, Diesel og Nokia. Disse får du kjøpt på sydentur, nettauksjoner som eBay, QXL, finn.no eller på noen merkevareutsalg.

For godt til å være sant


Rune Vordahl, jurist hos Tollregion Midt-Norge, fraråder trøndere sterkt å kjøpe piratkopier.
- Jeg tror de fleste som drar på sydenferie er klar over at de kjøper falske varer, men det er klart man også kan bli lurt i ordentlige butikker, sier han. Han anbefaler å tenke at tilbud som er for gode til å være sanne, ofte er det.

Juristen forteller at Tollvesenet beslaglegger store mengder piratkopier i løpet av året, men at privatpersoner ikke bøtelegges for kjøpene ved hjemkomst.

Fake sandaler

Skyggehandel: En utenlandsk kjøpmann selger falske merkevarer til uvitende turister.

Foto: Lalage Snow / AFP

Ulovlig med videresalg


Tolljurist Terje Rabben ved Toll og Avgiftsdirektoratet, forteller at det ikke er ulovlig å innføre piratkopier før man videreselger varen. Han arbeider med regelverksutvikling, men vet ikke om det også vil bli strengere straff for kjøp av piratkopier.
- Det er et politisk spørsmål, så jeg vet ingenting om det, sier Rabben.

Beskytter Nike i Norden


Konrad Ystborg startet Nike i Norge for ca 30 år siden, og jobber som Nike Nordic Brand Protection Manager. Han har jobbet med temaet "varemerkeforfalskning" de siste 10 år med hele Norden som arbeidsfelt, og er en av meget få som har dette som fulltidsengasjement.
- Vi gjør forskjellige ting når vi finner piratkopier av vårt merke. Det meste av etterligningene beslaglegges i tollen, men vi finner også på nettet og på lagersalg, forteller Ystborg.

- Vi avdekker nok kun mellom 5-10 %, da det er mye som sendes tollfritt inn i landet. Men vi har for eksempel tømt en butikk i Trondheim for kopier flere ganger. I fjor holdt jeg dessuten kurs for 45 tollere hos Tollregion Midt-Norge, informerer Ystborg.

Mange oppdragsgivere


Privatetterforsker John Christian Grøttum fra Aktor AS, har i oppdrag fra over 20 varemerkegiganter og fotballklubber å avsløre piratkopiering.
- Jeg drar rundt i Norge for å avdekke salg av falske varer. Det er en dyd av nødvendighet, da forfalskninger selges på de forunderligste steder, sier Grøttum.

- Jeg har avslørt mange piratkopier, spesielt i starten 2000-2001, når det tilsynelatende ikke var ulovlig, og bakmennene opererte fritt. Etter at jeg fikk mange oppdragsgivere har de blitt mer forsiktige, beretter privatetterforskeren.

Holder ikke mål


Grøttum syns det er viktig å bekjempe handelen av kopier, både fordi produsentene av den ekte varen taper penger, og fordi kunden blir lurt til å kjøpe en vare som ikke holder mål.
- Det er ikke alltid like enkelt å avdekke forfalskninger, men flere av de store merkevarehusene innkaller til opplæring for å lære seg forskjellen. Ved usikkerhet sendes varen eller et bilde av varen til produsenten.

For lite ressurser


Kristina Johnsen, advokat og varemerkerådgiver hos Oslo Patentkontor, forteller at Norge har de samme strafferammene som EU når det gjelder piratkopier, men at det brukes for lite ressurser på veien videre etter beslag. Dette syns hun særlig med tanke på at mange piratkopier lages av barnearbeidere, og at produktene ofte brukes for å finansiere terrornettverk.

Bør få destruere


- Når piratkopier er beslaglagt av Tollvesenet, kan rettighetshavende velge å anmelde, kreve erstatning eller gå til sivilt søksmål, forteller advokaten. Hun syns det er dumt at staten bruker så lite midler i forhold til andre land.
- Jeg syns Tollvesenet bør få destruere varene etter at de er påvist falske, hvis ikke rettighetshavende ønsker å gå videre med saken, sier Johnsen.