Hopp til innhold

Rotmo tør ikke refse islam

Artisten og samfunnsrefseren Hans Rotmo (62) har mange ganger pådratt seg kristenfolkets harme, men islam tør han ikke ta for seg.

Hans Rotmo

Hans Rotmo har refset både kristendommen og LO og DNA. Men islam tør han ikke gi seg i kast med.

Foto: Karoline Årrestad / NRK

Musiker og forfatter Hans Rotmo tør ikke skrive viser eller teater som kritiserer islam.

Rotmo, som tidligere har kritisert kristendommen, og gitt ut den kristendomskritiske juleplata «Vårres jul» (1980), tror ikke muslimer er like tolerante som kristne når de henges ut.

Frykter represalier

– Hvis jeg skulle sagt det jeg faktisk mener om islam, så er jeg ikke langvarig på denne kloden, nei, sier Rotmo til NRK.

Rotmo er for tida opptatt med innspilling av en ny juleplate som skal følge opp «Vårres Jul» 30 år etter.

– Da jeg ga ut «Vårres Jul», og forklarte at jula er eldre enn Jesus, så ble veldig mange provosert. De skreiv i avisa og var virkelig såra og vonbråten, forklarer Hans Rotmo.

Sånn tror han ikke det blir denne gangen. På spørsmål om hvor det har blitt av samfunnskritikeren Rotmo innrømmer han at han ikke tar sjansen.

– Hvis jeg skulle laget noe som viser muslimske dobbelheter og sånn, så hadde det blitt tøft.

Har tro på harselas med islam

Han er sikker på at noen før eller siden kommer til å lage en «Vårres Jul» om islam.

– Men det blir ikke meg. Det tør jeg ikke. Jeg kjenner til islam ganske brukbart. Der er det en helt annerledes tankegang. Vi som ikke tror på islam skal fordømmes og gå til grunne. Dette står i hvert sura i koranen.

– Det blir farlig om jeg jeg skulle finne på å gjøre med islam som jeg har gjort med kristendommen, sier Hans Rotmo til NRK.

Han mener det er vanskeligere å kritisere islam fordi han selv ikke er muslim.

– Har ikke alle religioner godt av å bli sett med et kritisk og skrått blikk?

– Joda, men det tror jeg de må gjøre selv, nede i sentrale strøk. Det vil sikkert ikke bli oppfattet som særlig opplysende om det kommer fra meg. Det skal jeg holde meg langt unna, sier Rotmo.

– Norge blir jo muslimsk

En annen grunn til at Hans Rotmo er redd for å si sin mening om islam er at han er sikker på at islam vil bli en rådende religion i Norge.

– Norge blir jo muslimsk i løpet av 50 til 100 år, sier Hans Rotmo til NRK.

Det er bare snakk om tida og veien før alt som heter norsk folklore og kristenkultur blir en relikt, sier artisten.

– Dette er du overbevist om?

– Ja. Det er bare å fremskrive kurvene på befolkningsstatistikken. Sverige og Frankrike kommer til å merke dette først.

Hans Rotmo har ofte blitt assosiert med den politiske venstresiden i norsk politikk. Han tilstår at uttalselsene hans av mange vil kobles i en helt annen politisk retning.

– Ja, men kloke tanker kan komme fra de rareste miljøer. Dette kommer av at alle andre er redde. Du kan bare se på Statistisk sentralbyrå. De må jo være livredde som ikke tør fortelle hvordan det faktisk blir, sier Hans Rotmo.