Roterte i lufta uten kontroll

Statens havarikommisjon ser alvorlig på en nesten-ulykke med helikopter på Rørvik lufthavn i august 2014. Kun en rask manøvrering av flygeren hindret en alvorlig ulykke.

Rørvik lufthavn, Ryum

Helikopteret landet her på Rørvik lufthavn.

Foto: Hilfred Mikalsen

Airbus-helikopteret var den 12. august for snart to år siden på vei inn til flyplassen på Rørvik for å fylle drivstoff med to personer om bord.

Roterte ukontrollert

«Da helikopteret kom innover rullebanen i en høyde av 5-10 meter begynte det å rotere ukontrollert mot venstre. Fartøysjefen forsto raskt at han ikke hadde retningskontroll, og han valgte å lande helikopteret uten motorkraft.», skriver havarikommisjonen i sin rapport.

Det var selskapet Helikopter Utleie som opererte helikopteret, og etter landing ble det konstatert at det ikke var mekanisk forbindelse mellom halerotoren og motorens reduksjonsgearboks.

«En teknisk undersøkelse viste at det hadde oppstått et akselbrudd på grunn av feilmontering av et lager på halerotorakslingen. Denne feilmonteringen påførte halerotorakslingen sykliske belastninger, som til slutt førte til et brudd.», skriver havarikommisjonen.

Uregelmessigheter

Selskapet Helikopter Utleie foretok en fullstendig gjennomgang av vedlikeholdsarbeidet som hadde blitt gjennomført på denne helikoptertypen tidligere. Også Luftfartstilsynet utførte en teknisk inspeksjon av helikoptrene.

«Det ble ved disse inspeksjonene funnet flere uregelmessigheter ved vedlikeholdet av helikoptrene, og flyteknikerens rettigheter ble suspendert.», skriver Statens havarikommisjon for transport i sin rapport.