Rosenborg e' laget mitt

Men er de også Årets trøndere i år?

Rosenborg feirer seriegullet

Rosenborg har feiret seriegullet, de kan feire og cupgull snart og i januar kan noen av dem kanskje toppe årets som Årets trønder.

Foto: Kristian Helgesen / Adresseavisen

Hvem mener du fortjener hedersprisen aller mest? I dagene frem mot 14. november kan du sende inn ditt forslag til hvem som bør bli Årets trønder.

Det er sjette gang Adresseavisen og NRK Trøndelag deler ut prisen, og det har allerede kommet inn en solid liste navn over folk som har markert positivt på en eller annen måte i løpet av året som har gått.

Flere navn

Kåre Ingebrigtsen

Årets trønder? Kåre Ingebrigtsen blir foreslått av flere til årets hederspris.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix
Tove Moe Dyrhaug

Årets trønder? Tove Moe Dyrhaug var nominert til Årets trønder i 2013, men blir foreslått i år også.

Foto: Kari Sørbø / NRK
Pål Andre Helland

Årets trønder? Pål Andre Helland har hatt en bra sesong i år. Det har folk lagt merke til.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Fotballlaget Rosenborg markerer seg på lista. Noen foreslår å nominere hele laget av nybakte seriemestre, mens mange peker på trener Kåre Ingebrigtsen som naturlig kandidat. Lagets trofaste supporterklubb, Kjernen, er også foreslått.

På lista over RBK-navn finner vi også daglig leder i kluben, Tove Moe Dyrhaug og spillerne Ole Kristian Selnæs, Pål André Helland og Jonas Svensson. Banemester John Anders Øien, han som holder matta på Lerkendal i topp stand, er også foreslått som kandidat til Årets trønder 2015.

På lista finner vi også Nils Arne Eggen, legendarisk RBK-trener og gofot-teoriens far. Den trønderske rocknestoren Åge Aleksandersen er også foreslått. Aleksandersen har et langt og nært forhold til klubben og låten «Bilde tå'n Ivers» er en sentral del av ritualene foran kampstart på Lerkendal.

Heder fra sine egne

Årets trønder er en pris som deles ut av de to mediehusene. En jury velger ut fem kandidater ut fra forslagene som kommer inn fra våre lesere og lyttere. Når kandidatene er klare, blir det opp til trønderne å stemme fram den kandidaten de mener fortjener prisen.

I fjor var det ekteparet Moser som ble Årets trønder 2014. Hjerneforskerne fikk rundt 6000 stemmer.

Moser-ekteparet fikk prisen rundt en måned etter å ha mottatt nobelprisen i medisin i Stockholm. Fra scenen spurte Sigrid Gjellan, regionredaktør i mediehuset NRK Trøndelag, om det var en stigning i programmet å bli Årets trønder? Latteren runget i salen. Men Moser svarte overraskende:

–Du sier det som en vits, men det er faktisk en stigning i programmet. Det å bli elsket av noen er veldig forskjellig fra det å få en pris fordi du har gjort noe stort, sa May-Britt Moser.

Året før vant Erlend Johannesen for sin innsats med Streetlight og under tyfonen Haiyan som rammet Filippinene. I 2011 rørte Arne Okkenhaug oss alle med sitt leserinnlegg da mediene jaktet på syndebukter i forbindelse med terroren 22. juli. Tare Teksum og Siv Toverud viste oss i 2010 at det å være funksjonshemmet slett ikke trengte å være så begrensende om man har litt pågangsmot.

Selv fra Trøndelag er det mulig å erobre verden. Det har Alf-Egil Bogen og Vegard Wollan bevist. Med sin mikrochip har de tatt elektronikkbransjen med storm og fikk for det prisen i 2012.

– Tidligere vinnere viser at man verken trenger å være nobelprisvinner eller verdensmester for å bli Årets trønder. Vinnerne har rett og slett vært gode forbilder og folk som vi kan være stolte over, fortalte Gjellan da forslagsportalen ble åpnet forrige uke.

Prisen for 2015 deles ut under den tradisjonsrike Nyttårskonserten i Olavshallen fredag 8. januar.

Hvem synes du fortjener prisen? Skriv inn ditt forslag feltet øverst i artikkelen. NB: Selve avstemmingen starter først når juryen har plukket ut de nominerte.

Laster innhold, vennligst vent..