Hopp til innhold

Rørosmeieriet hedret i Berlin

Rørosmeieriet er en av fire lokale matbedrifter som er lagt ekstra merke til av Landbruks- og matdepartementet. Torsdag vanket det blomster og lovord.

Røros Meieri hedret i Berlin

Meierisjef ved Rørosmeieriet Trond Wilhelm Lund mottok blomster og god omtale fra Landbruks- og matministeren i Berlin torsdag.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden, NRK

– Rørosmeieriet er et utrolig imponerende miljø som har klart å bli en nasjonal merkevare. De har tatt det sterke navnet Røros og greid å koble det med mat. De har gjort en kjempestor jobb, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Rørosmeieriet var plukket ut som en av fire finalister til å motta den nasjonale bygdeutviklingsprisen for 2012.

De har fra før vunnet den fylkesvise kåringen, og er vurdert til å være såpass spesielle at de har gått videre til den nasjonale konkurransen.

BU-prisen er blant annet på 250.000 kroner. Prisen ble delt ut ved den norske ambassaden i Berlin torsdag ettermiddag.

Det var spente matprodusenter som møtte opp ved ambassaden for å få vite hvem som ble kåret til årets vinner.

Hillestad AS på topp

Før kunngjøringen av vinneren understreket landbruks-og matministeren hvor viktig det var at alle de fire finalistene så på seg selv som vinnere.

Kandidatene var nominert til prisen via Innovasjon Norge, og det var såpass mange gode kandidater at departementet ønsket å invitere med seg fire til Berlin og messa Grüne Woche, for å markere hvor viktig jobb de synes disse matprodusente gjør. Ikke bare for seg selv, men for markedsføringa av nasjonen som helhet.

Etter en presentasjon av de nominerte, kunngjorde ministeren at bedriften Hillestad AS fra Dølemo i Aust-Agder vant prisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Finalistene til BU prisen 2012

Blomser og lovord til de fire finalistene til BU-prisen 2012, sammen med Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum. De fire finalistene er bedriftene Rørosmeieriet, Lågen Gulrot AS, Hillestad AS og Jan Terje Vignes.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden

Hillestad er en familiebedrift som er bygget opp rundt merkevaren Hillestad, og som driver med feriesenter, smykker og galleri. Det var en glad Gunnar Hillestad som tok i mot premien for bedriften. Og selv om de tre andre finalistene ikke nådde helt til topps, følte meieribestyrer Trond Wilhelm Lund i Rørosmeieriet seg som en vinner.

– Jeg er stolt og glad, og vi føler oss som en vinner. Vi har hatt det kjempebra og kommer til å fortsette å ha det bra her i Berlin. Det er rørende og vi er litt stolte, sier Lund.

Roser lokal satsing

Rørosmeieriet er spesielt kjent for økologisk tjukkmjølk, skjørost, rømme og smør. Meieriet er leverandør av Änglagård økologisk ekstra lett melk for Coop.

Landbruks- og matministeren roste de lokale matprodusentene. Under en næringskonferanse i Berlin torsdag, med en rekke inviterte fra både norsk reiseliv og norsk matproduksjon, har markedsføring og mat vært et sentralt tema.

Matopplevelser blir en stadig større del av det turister etterspør i Norge. Slagsvold Vedum mener lokalprodusenter som Rørosmeieriet gjør en uvurderlig jobb.

– De skaper lokale ringvirkninger der de er. Og de har gått fra å være lokal til å bli nasjonal. Rørosmat er et forbilde som har klart å bruke et nedlagt meieri til å skape ny næringsaktivitet og til ny verdiskapning. Både for direkte arbeidsplasser og for den enkelte bonden som leverer til meieriet, sier Slagsvold Vedum.

– Det er viktig å bli lagt merke til. Vi jobber målrettet og langsiktig. Vi har tro på det vi holder på med. Vi driver med lokal mat og lokal verdiskapnng. Vi har et bra resultet som øker, i både antall ansatte og volum. Da er det artig at vi også blir lagt merke til i norges land. Det er gledelig, sier meieribestyrer Lund.