Hopp til innhold

Frosne vannrør på Røros

Bjørn Saksgård må gå i bekken etter vann fordi vannledningene fortsatt er frosne.

Fortsatt lite vann i rørene

Det er så vidt det kommer vann ut av krana til Bjørn Saksgård på Røros.

Foto: Bjørn Saksgård

Den iskalde vinteren i landet setter fortsatt spor etter seg. På enkelte steder i Røros sitter fortsatt telen langt ned i bakken.

Uten vann i et halvt år

Vannledningene til Bjørn Saksgård sin gård i Rugeldalen i Røros ligger to og en halv meter ned i bakken. De har vært frosset siden februar.

– Jeg må gå i bekken for å hente vann, og det er et godt stykke unna.

Han bruker hjemgården i Røros som feriested. Fjellkommunen er kjent for sine kalde årstider, men nå begynner Saksgård å få nok.

– Jeg håper bare telen gir seg før vinteren setter inn igjen.

– Ikke uvanlig

På denne gården er det fortsatt frosne vannrør

På denne gården er det fortsatt frosne vannrør.

Foto: Bjørn Saksgård

Saksgård kan måtte belage seg på flere somre uten vann. Ifølge forsker Kjetil Isaksen ved Meterologisk Institutt er ikke sommertele et uvanlig fenomen.

- Det er ikke rart om det fortsatt er frost som følger av kulden i januar og februar. Bakken er veldig avkjølt, og avhengig av jorden kan det være inntil fem meter tele enkelte steder.

Trolig får Saksgård tilbake vannet i løpet av året.

– Jeg regner med at telen vil slippe i oktober, men det er ikke umulig at den overvintrer helt til neste sommer, sier Isaksen.

Kald sommer i Røros

Så sent som 24. juli i år ble det målt to minusgrader i Bergstaden. Ifølge Meterologisk Institutt må vi helt tilbake til 1910 for å finne en lavere julitemperatur.

De offisielle temperaturmålingene blir foretatt på flyplassen i Røros, og det er erfaringsmessig stedet med de laveste temperaturene i kommunen.