Røros må få snø fra Avinor for å skape julestemning

Det er så lite snø på Røros at Avinor må bidra med hvite masser fra rullebanen for å skape riktig stemning under det tradisjonsrike julemarkedet.

Fly fraktes fra Røros lufthavn til sentrum

FLYTTER SNØ: Noe av det viktigste for å sette stemningen under julemarkedet på Røros har manglet, nemlig snøen. Det er meldt snøbyger onsdag, men likevel ikke nok til at markedet får all snøen som trengs.

Foto: Gudbrand Rognes

– Dette har aldri vært et problem tidligere. Vi pleier å ha mer snø på denne tida.

Odd-Arne Osflaten, utstiller- og trafikkansvarlig for Røros julemarked, er skuffet over manglende nedbør før årets julemarked på Røros.

Denne uka fylles bergstaden med 20.000 besøkende, en rekke salgsboder, nisser, konserter, hest og slede. Arrangementet holdes 6.–9. desember, for tiende året på rad.

Uaktuelt med kunstsnø

Natt til tirsdag fikk gatene et etterlengtet hvitt dekke på fem til ti centimeter. Men det var ikke nok for å få bygget snøscenen, som er blitt en tradisjon. Kunstig snø var ikke aktuelt.

Lillian Sandnes

INGEN JUKS: – På julemarkedet skal alt vært naturlig. Ingen plast eller falsk snø, forteller Lillian Sandnes, arrangementsansvarlig for Røros julemarked.

Foto: Privat

– Snøscenen er viktig for hele stemningen på julemarkedet. Det har med nostalgien på Røros å gjøre. Ekte vinter. Ekte snø, sier Lillian Sandnes, arrangementsansvarlig for Røros julemarked.

Heldigvis var løsningen kortreist.

Avinor ble redningen

Etter nattens snøfall måtte rullebanen på Røros lufthavn brøytes for første gang på en måned.

– Vi har ganske store arealer som må holdes fri for snø som vi samler i store hauger utenfor rullebanen, sier Gudbrand Rognes, Lufthavnsjef ved Røros lufthavn.

Snøscenen på Røros

VINN-VINN-SITUASJON: Avinor trengte ikke lete lenge etter sted å dumpe snøen. Julemarkedet på Røros er storfornøyde med å ha fått mengdene de trenger for å lage julestemning.

Foto: Odd-Arne Osflaten

Julemarkedskomiteen stilte med lastebil, og Avinor lastet snøen gratis. Omtrent syv lass med snø ble fraktet fra lufthavnen og til sentrum.

– Det er fint snøen kommer til nytte for dem. Vi ser på det som en del av samfunnsansvaret vårt. Markedet er et viktig arrangement for hele regionen, sier Rognes.

Snøscenen på Røros

FJORÅRETS MARKED: Slik så det ut under fjorårets julemarked på Røros. Snøscenen er en viktig del av stemningen.

Foto: Øyeblikket Foto