Røros kan ikke avlyse martnan uten Kongens tillatelse

Røros kommune utsetter Rørosmartnan. Men den endelige avgjørelsen kan ikke politikerne ta selv – den må nemlig til Kongens bord.

Rørosmartnan

POPULÆRT: Røros blir totalforvandlet hver eneste februar når Rørosmartnan arrangeres. Nå setter koronapandemien en stopper for arrangørene – hvis Kongen tillater det.

Foto: Linda Bjørgan/NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

I 167 år på rad har Rørosmartnan blitt arrangert nest siste tirsdag i februar til påfølgende fredag. Under verdenskriger og spanskesyken har arrangementet stått støtt.

Men nå har den sterke, trønderske tradisjonen møtt sin overmakt: Koronapandemien.

Torsdag skrev formannskapet på Røros seg inn i historiebøkene. Da ble det nemlig avgjort at de vil avlyse Rørosmartnan 2021. Men først må de be Kongen om godkjennelse.

Lettet over kommunens avgjørelse

– Uansett hvor rart det høres ut, så er jeg faktisk lettet over at det var et enstemmig formannskap som vedtok å utsette Rørosmartnan til 2022, sier martnasgeneral Lillian Sandnes.

Hun hadde aldri trodd hun skulle oppleve å vere med på å skrive seg inn i historiebøkene.

– Det er ganske spesielt, men det er det eneste riktige. Risikoen hadde vært altfor stor til å arrangere martnan i 2021, sier hun.

Rørosmartnan 2020

ÅRETS MARTNA: Her fra Rørosmartnan 2020. Arrangørene ser ingen annen mulighet enn å avlyse neste års arrangementet på grunn av de store folkemengdene som samles.

Foto: Ronny Teigås

Må be om Kongens nei

– Det er en fryktelig tøff og vanskelig sak. For på den ene siden er det en betydelig risiko knyttet til slike arrangement og vi vet ikke om det er lovlig å gjennomføre. På den andre siden betyr det så mye for lokalt næringsliv å få til Rørosmartnan.

Det sier en oppgitt Røros-ordfører, Isak Veierud Busch.

Formannskapet ber nå ordføreren og Visit Røros om å søke Kongen om tillatelse til å sette den kongelige resolusjonen av 1853 til side for Rørosmartnan 2021. Det er første gang siden 1854.

En kongelig resolusjon fra 1853 sier nemlig følgende:

«Fra 1854 av skal der i Røros avholdes et marked der begynder næst siste tirsdag i februar Måned og varer til den påfølgende fredag.»

Røros 19910621: SIGNINGSFERDEN juni 1991. Kong Harald V - signing og signingsferd. Bildet: Kongeparet, kong Harald og dronning Sonja, vandrer opp hovedgaten på Røros. Ordfører Arne Kokkvold, i Røros-drakt, til h. Mange fremmøtte langs gaten hilste kongeparet.

RØROSVENN: Kong Harald og dronning Sonja har besøkt Røros en rekke ganger. Her fra signingsferden, juni 1991.

Foto: Lise Åserud / NTB

Redder økonomien resten av året

Dermed er det Kongen i statsråd som står for den endelige avgjørelsen.

Med sine i overkant 3.800 innbyggere, forandres kommunen til en folkefest denne uka i februar år etter år.

Ordfører på Røros, Isak Veierud Busch.

ORDFØRER: Isak Veierud Busch (Ap).

Foto: Sara Høines / NRK

– Det er en del måneder gjennom året det ikke så mye trafikk på Røros, og da er man avhengig av disse toppene for å kunne holde folk i arbeid, sier 32-åringen.

Et serveringssted omsetter mer på denne martnas-torsdagen enn i hele januar og mai måned til sammen.

– Det gikk nok litt opp for mange at vi ikke er usårbare, men at vi er en del av den globale pandemien, sier ordfører Veierud Busch.

Rørosmartnan

KONGEN BEFALER: Den 168. utgaven av Rørosmartnan henger i en tynn tråd. Nå er det bare opptil Kongen å ta den endelige avgjørelsen.

Men hvordan spør man Kongen?

Men så var det den endelige avgjørelsen som Kong Harald må ta, da. For hvordan går man frem når man ønsker hjelp fra Kongen selv?

– Jeg er litt usikker på hvordan man både formulerer og sender et brev til Kongen, ler ordføreren.

Heldigvis har han noen til å hjelpe seg.

– Vi har invitert flere kongeligheter på ulike forbindelser tidligere, så jeg har noen hos Fylkesmannen som kan hjelpe meg med både innhold og å sende brevet.

Martna på Røros i 1914

TRADISJONSRIK: I 167 år på rad har februar betydd Rørosmartnan. Her fra 1914.

Foto: Iver Olsens Samlinger / Rørosmuseet

Status Norge

Sist oppdatert: 27.10.2020
1 570
Siste uke
51
Innlagt
280
Døde