NRK Meny
Normal

Er dette Norges styggeste bygg?

Det nasjonale museet for pop og rock, Rockheim, ligger godt an til å stikke av med prisen Norges styggeste bygning.

Prøvebelysning av Rockheim

Rockheim er ikke en gang ferdig bygd før det får kritikk for å være blant Norges styggeste bygg.

Foto: Trond Moksnes

Ifølge Statistisk sentralbyrå fantes det i januar 2008 3,8 millioner bygninger i Norge. I en uoffisiell kåring ønsker vi i NRK å finne det styggeste bygget av dem alle.

– Vi har fått inn forslag fra hele landet. Det er alt i fra operaen i Bjørvika til skoler og rådhus, sier prosjektleder Kristian Rostad.

Flere trønderske kandidater

Ett av byggene som har fått flest stemmer er Rockheim på Brattøra i Trondheim. Bygningen er egentlig et gammel mel-lager. På toppen er det bygd en stor kloss som skal romme et museum.

– Rockheim har fått mange stemmer som det styggeste bygget. Sånn som det ser ut foreløpig ligger bygget på 3.plass.

En innsender skriver:

Rockheim nede på Brattøra må vel være en ”het” kandidat til Norges styggeste bygg! Jeg jobber i nærheten og blir minnet om hvor vanvittig stygt dette bygget er hver dag når jeg kommer med toget inn til Trondheim sentrum. Det hjelper liksom ikke at byggverket blir lyst opp i mørket av mange små lamper

Nidarosdomen

Er tusen år gammel arkitektur i ferd med å gå av moten? Enkelte mener i hvertfall at Nidarosdomen er blant Norges styggeste bygg.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Andre bygg i Trondheim som så langt er nominerte er: Nidarosdomen, Sentralbygget på NTNU og Lykkegården.

Mange etterkigsbygg

Ellers i landet er det mange som misliker rådhuset i Ålesund, Postgirobyget og Oslo Plaza.

– Vi har fått inn tips på alle mulige slags bygg. Men etterkrigsbygg fra 50- og 60-tallet er det mange som synes er stygge. Det kan være årsaken til at Bodø har fått så mange nominerte bygg. Men fra de store byene reagerer folk mer på moderne arkitektur, sier Rostad.

Folk kan sende inn forslag til Norges styggeste bygg fram til 26.mai. Den endelige avgjørelsen blir tatt av en jury bestående av en arkitekt, kunsthistoriker og humorist.

Slik kan du bidra

Hotel Plaza og Postgirobygget i Oslo

Hotel Plaza og Postgirobygget i Oslo representerer en arkitektur mange misliker.

Foto: NRK

Du kan kontakte oss i et vell av kanaler. Ta et MMS-bilde, merk det med "stygg" i emnefeltet og send til 1987 (kr. 1). Legg ved adresse og en kort beskrivelse.

Send oss et bilde og en historie på stygg@nrk.no. Du kan melde deg på vår gruppe på Facebook, og du kan bruke Twitter og Twitpic, med #stygg i meldingsteksten.

* Bli med i Facebook-gruppa «Norgest styggeste bygg» her.

Vi ber om at vi får bruke bildet og historien, og at vi får ta kontakt på telefon for et intervju, enten på nrk.no eller i Nitimen på P1.

Du kan sende inn ditt bidrag til NRK innen 26. mai. Da vil en fagjury plukke ut de ti grelleste eksemplene på menneskefiendtlig arkitektur. Deretter får du en uke på å stemme fram vinneren blant de ti nominerte.

Vi kan dessverre ikke love at vinneren blir revet.

Video fra Trøndelag

Mandagens Midtnytt (18.45) kom ikke på lufta til vanlig tid på grunn av tekniske problemer. Men her kan du blant annet se nytt fra Sørlia-rettssaken, travbaneflytting og badekarpadling.
Om få uker er en ny film som dokumenterer 100 Rosenborg -år klar
Fjellklatreren Adam Ondras suksess i Hanshelleren har gitt Flatanger omtale langt utenfor Norges grenser.