Roar ga 10-årsflom i Namsen

Denne grafen viser at elva Namsen i Nord-Trøndelag fredag passerte merket for tiårsflom. Det betyr at vannføringa var på mer enn 2840 kubikkmeter vann per sekund.

Ekstremværet Roar

Ved målestasjonen Bertnem passerte Namsen fredag merket for tiårsflom.

Foto: Skjermdump NVE

Målingen gjort ved Bertnem fredag 2. oktober klokka 17.00 viser en såkalt flomverdi på 2900. Ifølge NVE regnes det som femårsflom når flomverdien på dette stedet passerer 2320 m3/s, tiårsflom er 2840 m3/s og femtiårsflom er over 4210 m3/s.

"Falsk" varsling om 50-årsflom

Namsen over sine bredder i Grong

Namsen sett fra Gartland i Grong fredag.

Ekstremværet Roar

Målingen gjort ved Tørrisdal fredag klokka 14.00 viser en såkalt flomverdi på 1684. Ifølge NVE regnes over 1610 m3/s som femtiårsflom.

Foto: Skjermdump NVE

– På denne målestasjonen har vi data fra 1961, så de kan vi stole på, sier vakthavende hydrolog Per Glad til NRK.

Han kunne imidlertid ikke gå god for tallene fra Tørrisdal, som viste at Namsen fredag passerte merket for femtiårsflom på den målestasjonen - det vil si at vannføringa var på mer enn 1610 kubikkmeter vann per sekund.

– På Tørrisdal har vi gjort målinger i bare ti år, så det blir litt drøyt å påstå at det var 50-årsflom, selv om våre tabeller sier det. Vi burde hatt data fra minst 25 år for å kunne si det helt sikkert, sier Glad.

– Elva vokste enormt raskt

Det var ekstremværet Roar og den voldsomme nedbøren som sørget for at Namsen gikk over sine bredder fredag. Vannet sto blant annet over E6 ved Fossland i Grong kommune, og førte til at veien var stengt i flere timer.

– Elva har vokst seg stor enormt raskt. Det er sjelden vi ser Namsen vokse seg så stor på så kort tid, i alle fall på denne tida av året, sa avdelingsdirektør i Statens vegvesen, Magne Steiner Malmo, til NRK tidligere i dag.

Namsen har gått over sine bredder. Europaveien er stengt til morgen.

Namsen gikk over sine bredder fredag, og førte til at E6 ble stengt.