Ringve er 80 år eldre enn antatt

Brannen på Ringve i august har bidratt til å avdekke en nokså sensasjonell forlengelse av bygningens historie.

Propanbrenneren til høyre i bildet, og det brannskadde museet til venstre

Det viser seg at bygningen som brant ved Ringve, er 80 år eldre enn tidligere antatt.

Foto: Stein Lorentzen

Analysen av tømmer i den brannskadde bygningen viser at treverket er 80 år eldre enn antatt. Det var Adresseavisen som først omtalte det oppsiktsvekkende funnet.

– Det er utført en såkalt dendroanalyse av tømmeret. Det vil si at man borrer ut en trebit fra kjernen, og på den måten tidfester hogsten av treet. Dette er en kjent og velprøvd analysemetode, som gir oss nokså nøyaktig viten om bygningens alder. Dermed forholder vi oss nå til omtrent 1770, og ikke lenger 1850, sier Ringve-direktør Ivar Roger Hansen til NRK.

Ombygd og restaurert mange ganger

Brann i Ringve museum

Store verdier gikk tapt da Ringve brant i august 2015. Restaureringa av bygningen begynner i løpet av februar.

Foto: Petter Moen Nilsen / NRK

Ringve har gjennomgått mange forandringer i åras løp.

– Det vi har funnet, vitner om flere forandringer og fornyelser underveis i bygningens historie. Opptil seks lag med tapet fins på veggene, og på gulvet ligger flere belegg, også mellom gulvbordene, forteller Hansen.

Nå er bygningen strippet, og restaurasjonsarbeidet begynner med det aller første.

Moter også den gang

Hansen synes det er fint å kunne vise til en Ringve-historie som er mest mulig korrekt.

– Et supplement blir det for historien at folk før 1800 var like opptatt av mote og byggestil som vi er i dag. Motens endringer er også noe vi ser godt nå, når vi bokstavelig talt graver oss tilbake i tida, lag for lag.

Restaureringa av bygningen som ble brannskadet, begynner i løpet av februar.

– Gjenstander og musikkinstrumenter er allerede under oppussing, slik at alt framstår i tipp topp stand til gjenåpninga om halvannet år, forteller direktør ved Ringve museum, Ivar Roger Hansen.

Video fra Trøndelag

Nå åpner over fire mil med nye skuterløyper i Tydal. Kommunen er den første som åpner løyper for rekreasjonskjøring i Sør-Trøndelag.
Arnt Helge Volden gjorde et oppsiktsvekkende funn da han gikk seg på et hvalbein i Agdenes. som trolig er mellom 8000-12000 år gammel i Agdenes
Trøndere har alltid satt pris på en god kopp kaffe, men for 20 år siden ble vi introdusert for en ny smaksopplevelse - siden da har det dromedar kaffebar blitt en stor og sentral del av Trondhjems kaffekultur .