NRK Meny
Normal

Riksrevisjonen gransker ambulanseavtaler

Riksrevisjonen skal granske de omstridte ambulanseavtalene i Helse Midt-Norge.

Ambulanse
Foto: Rainer Prang / NRK

Det vakte sterke reaksjoner da det ble kjent at Helse Midt-Norge hadde gitt 84 millioner kroner ekstra til de to selskapene som vant anbudet om ambulansetjenester i regionen.

Pengene ble gitt fordi de to selskapene hadde fått økte lønnsutgifter.

Flere tidligere ambulansedrivere, som tapte anbudskonkurransen, har allerede antyda at de kan komme til å gå til retten med saken.

De mener anbudskonkurransen ikke ikke har vært reell når de to selskapene blir tilført store pengesummer i etterkant fordi de ikke greier å holde anbudene sine.

LO krever gransking

Fagforbundet har krevd at Riksrevisjonen må granske saken, og nå gjør kontrollorganet akkurat det.

Samtidig er det klart at Helse Midt-Norge på sin har engasjert et advokatfirma, som også skal granske håndteringa av ambulanseanbudet.

Stortingsrepresentant Elisabeth Røbekk Nørve (H) fra Møre og Romsdal mener denne interne granskinga er unødvendig sløsing når Riksrevisjonen nå setter i gang sin gransking

Det er styreleder i Helse Midt-Norge ikke enig i.
- For det første var vi ikke klar over at Riksrevisjonen ville granske, og dersom vi ikke hadde bestemt oss for en ekstern gransking når denne saken kom opp for en måneds tid siden, ville vi møtt massiv kritikk, sier Almlid til NRK.

Ingen uavhengig gransking

Riksrevisjonen stoler for sin del ikke på at granskinga Helse Midt-Norge har bedt det private firmaet gjennomføre er uavhengig nok.

- Det er jo ingen uavhengig gransking. Den er jo bestilt og betalt av organisasjonen selv, sier Therese Johnsen, ekspedisjonssjef i Riksrevisjonen.