NRK Meny
Normal

Rikard (5) får sykehuset på besøk

For aller første gang siden han fikk blodkreft slipper Rikard (5) å dra inn til sykehuset for å ta blodprøve. Nå får han i stedet sykepleierne fra barneavdelinga på besøk!

Rikard (5) får ta blodprøve hjemme i stedet for å dra på sykehuset. Det har mye å si for den lille gutten.

Bodil Wang Holmen

Sykepleier Bodil Wang Holmen er en av dem som drar rundt for å ta blodprøver.

Foto: Tariq Alisubh / NRK Trøndelag
Rikard Engan på Karneval

Rikard (bak til venstre) er fornøyd med at han rakk karnevalet i barnehagen.

Foto: Tariq Alisubh / NRK Trøndelag
Laila Vigdis Nilsson Engan

- Svært positivt, sier Laila Vigdis Nilsson Engan etter sitt første møte med spesialtilbudet for barnekreftpasienter.

Foto: Tariq Alisubh / NRK Trøndelag

Det siste året har Rikard Nilsson Engan tilbrakt mye tid på sykehus, både i Trondheim og på Levanger. Han fikk nemlig diagnosen akutt lymfatisk leukemi, en form for blodkreft, i mars 2013.

Nå er han kreftfri, men må ta hyppige blodprøver for å kontrollere blodverdiene, av og til flere ganger i uka. Først i september i 2015 kan han erklæres helt frisk.

Før han drar i barnehagen denne torsdagen i februar skal han få besøk av en sykepleier fra barneavdelinga på Sykehuset Levanger. Rikard, som bor i Ogndal i Steinkjer, trenger ikke å dra inn til sykehuset – han kan sitte i kjente omgivelser i stua si og få tatt blodprøven der.

Det er barnepasienter med kreft som får dette tilbudet.

– Betyr veldig mye

Sykepleier Bodil Wang Holmen kommer heim til familien, og det tar bare noen minutter for Rikard å få tatt den viktige blodprøven. Til sammenligning ville det tatt mellom to og tre timer dersom han måtte ha dratt til sykehuset.

– Det betyr veldig mye at vi kan ha en så normal hverdag som mulig. Nå slipper vi å stresse oss ut i bilen, kjøre i tre kvarter til sykehuset, finne parkering, vente litt, ta blodprøven og så kjøre tilbake igjen, sier Laila Vigdis Nilsson Engan, som er mor til Rikard.

Og Rikard får være med på karnevalet i barnehagen, noe han ellers ville gått glipp av dersom dagen hadde gått med til sykehustur.

– Dette gjør at vi kan leve så normalt som mulig, sier Engan, som er veldig fornøyd med familiens første møte med sykehuset som kommer heim til dem.

Foreløpig er sykehus på heimebesøk bare ei prøveordning, og kun fire sykehus her til lands tilbyr dette. Sykehuset Levanger starta opp ved nyttår, og skal i første omgang tilby denne løsningen for barn ut juni.

Tilbudet fins også ved sykehusene i Oslo, Stavanger og Bodø.

Familien Engan er spente på om ordninga vil bli videreført.

– Vi vet at det kommer an på om Barnekreftforeninga får nok penger til videre drift. Det er de som har satt i gang dette, og vi håper det er mulig at dette kan bli ei varig løsning, sier Laila Vigdis Nilsson Engan.

Skriver helsehistorie

Sykepleier Bodil Wang Holmen besøker seks barnepasienter mellom Steinkjer og Stjørdal.

– Familiene setter stor pris på at de slipper å bruke hele dagen på å få tatt en blodprøve. Nå tar det bare noen minutter, sier hun.

– De barna det gjelder, har altfor mange døgn på sykehus i løpet av året, så vi syns det er fint å kunne gi dette tilbudet i perioder når de kan være heime.

– Vi er glade for at barneavdelinga i Helse Nord-Trøndelag kan være med og skrive et stykke positiv helsehistorie, sier Holmen.

Rikard Engan på karneval

Når sykepleierne kommer heim til ham for å ta blodprøver, kan Rikard (5) leve et mer normalt liv. Han rekker blant annet å få med seg karnevalsfeiring i barnehagen.

Foto: Tariq Alisubh / NRK Trøndelag