NRK Meny
Normal

Ribbe med tilbehør

 

Ribbe og rødkål
Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

Ribbe med tilbehør

Bruk helst fersk ribbe som ikke har vært frosset. Det gir mindre svinn og bedre smak og konsistens. Be gjerne slakteren rute svoren for deg.

Ribba gnis inn med salt på svorsida. Legges så med svoren ned i ei form med litt vann. La den ligge natta over. Kok så ribba i stekovnen i 1 time ved 140 grader.

Hell ut kokekrafta fra forma og snu ribba med svoren opp.Ta vare på krafta til sausen. Hvis svoren ikke er rutet på forhånd, så gjør det nå. Det er enklere å skjære kokt svor enn rå.

Strø salt og pepper over. Legg gjerne et tefat under ribba slik at fettet renner av. Stekes på 200 grader i 40 minutter eller til svoren er sprø. Ta av svoren og dryss litt salt og pepper på fettet. Skjerp deretter ribba under grillen eller på 250 grader i 10 minutter. Har du varmluftfunksjon på stekovnen, så bruk denne. Legg gjerne svoren ved siden av for å skjerpe denne også. Svoren ble tatt av for å kunne skjære penere ribbebiter.

La ribba hvile i 20 minutter før du skjærer den opp. Sprø svor anrettes på bitene eller ved siden av.

 

Medister

600 g kjøttdeig
300 g kvernet svinekjøtt med flesk
1 ts salt
1/4 ts malt ingefær
1/4 ts malt nellik
1/4 ts muskatnøtt
1 ss potetmel
2 dl melk
1 egg

Alt blandes i maskin. Bruk hurtigmisker om du vil ha farsen fin. Begynn med kjøtt, salt og krydder. Tilsett så potetmel og spe med melk. Til slutt har du i egget. Rør godt og prøvestek. Juster smaken etter å ha prøvestekt. Server med julesaus.

 

Surkål/rødkål

1 kg finstrimlet kål
2 epler
1 ts salt
1 god ts Inderøykarve
2 ss eddik, brun 7%
2 dl sirup
2 dl vann

Kålen finstrimles og eplene skrelles og deles i båter. Alt has i en kjele og kokes i 1 - 2 timer. Husk å røre i kasserollen slik at kålen ikke setter seg fast.

Om ønskelig kan du røre inn 2 ss ribbefett eller smør i kålen før servering. Juster smaken med eddik, sirup eller sukker. Hvis du velger mørk sirup og brunt sukker, så gir dette en kraftigere og fyldigere snak enn lys sirup og hvitt sukker.

 

Julesaus

70 g hvetemel
70 g margarin
1 liter god kraft (fra kokinga av ribba)
20 g gulrot
20 g løk
10 g sellerirot
10 g purreløk
Salt
Pepper
Nellik

Lag bruning av margarin og mel. Spe med varm kraft. Kok opp og la det koke på svak varme i ca 1 time. Skum sausen ved behov. Tilsett grønnsakene og kok videre i en halv time. Skum av fett og urenheter. Sil sausen og kok opp. Smak til med salt, pepper og eventuelt nellik. Husk at nelliksmaken kommer sterkere etter hvert, så vær forsiktig. Om ønskelig kan du røre inn 1/2 ts fransk sennep også (ikke pølsesennep).

 

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25