Returen av amerikansk eks-diplomat ble nok en gang mislykket

En tidligere diplomat fra USA ble fredag for andre gang forsøkt tvangsreturnert fra Norge til hjemlandet. Nok en gang klarte kvinnen å lage uro, slik at hun måtte settes av flyet.

Pass fra USA

FORSØKT RETURNERT FOR ANDRE GANG: Den tidligere diplomaten skulle etter planen returneres før helga, men nok en gang ble hun transportert tilbake til Trandum. Kvinnen har både et diplomatisk pass og et amerikansk pass. Hun satt i en periode på et mottak i Namsos i Trøndelag.

Foto: Kjartan Trana / NRK

– Klienten min er fortsatt fengslet på Politiets utlendingsinternat på Trandum, sier advokat Vera Vikki, som representerer kvinnen.

Mandag denne uka ble hun fengslet i 14 dager av Oslo tingrett.

Eks-diplomaten forsøkte i juni i fjor å søke asyl i Norge, men fikk på høsten avslag. Like før jul ble hun forsøkt tvangsreturnert til USA for første gang. Det endte med så kraftige protester at piloten satte henne av.

Vera Vikki, advokat forbereder sak

Advokat Vera Vikki representerer den tidligere diplomaten fra USA.

Foto: Jorun Vang / NRK

Nektet å sette seg

«Vi kan bekrefte at hun ble forsøkt returnert til USA sent fredag ettermiddag, men at returen ble avbrutt. Bakgrunnen for dette var at kvinnen nektet å ta plass i setet sitt før takeoff», skriver kommunikasjonsrådgiver Daniel Drageset i Politiet utlendingsenhet til NRK.

Han opplyser videre at flyets kaptein skal ha hatt en rolig samtale med henne, og videre oppfordret kvinnen på det sterkeste om å innta setet sitt, og rette seg etter politiets anmodninger.

«Hun anførte overfor kapteinen at armen hennes var brukket som følge av fysisk maktbruk fra to av PUs ledsagere. Kapteinen informerte en av PUs ledsagere om at hun hadde ytret ønske om at lege skulle kontaktes», skriver Drageset.

Luftegård på Trandum interneringsleir

Nok en gang ble kvinnen innsatt ved utlendingsinternatet på Trandum.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

«Det ble etter den avbrutte transporten fattet en beslutning om pågripelse, og hun ble innsatt ved utlendingsinternatet på Trandum igjen. Kvinnen fikk da en konsultasjon av en av legene der, som konkluderte med at hun ikke hadde brukket armen, eller hadde noen andre alvorlige skader», fortsetter han.

Barnefordelingssak

Eks-diplomaten startet sin karriere i 2004 og har representert USA på en rekke stasjoner rundt om i verden. Etter et kort ekteskap og en skilsmisse for omtrent fem år siden startet problemene.

Mannen ble tildelt foreldreansvaret for deres eneste barn, og tok barnet med til utlandet på tjenesteopphold. Kvinnen gikk mange runder i retten – og tapte. Hun hevder systemet er korrupt og at hun er forfulgt i hjemlandet. Det var derfor hun søkte asyl i Norge, og på det sterkeste har nektet å bli returnert til USA.

– Ingen vil henne vondt

NRK har vært i kontakt med kvinnens eksmann.

Han har en helt annen versjon av historien, og forklarer at hun har fått alle muligheter til å besøke barnet opp gjennom årene.

Mannen sier barnet har det godt, går på skole og har blitt fulgt opp på alle måter, etter alt det styret som er skapt i denne saken. Han sier han bare blir trist av å tenke på historien, og at han bare synes synd på sin tidligere kone som har tatt dette så langt.