Hopp til innhold

Rema 1000 blir søndagsåpen

– Alle de 517 Rema 1000-butikkene i Norge kommer til å holde søndagsåpent så fort den nye regjeringen gir grønt lys, sier administrerende direktør Tom Kristiansen i Rema 1000 Norge.

REMA 1000

Rema-ledelsen søndagsåpner alle sine butikker.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK

Søndagsåpne butikker har aldri vært noen stor kampsak for landets største matvarekjede, Rema 1000. Men når den nye regjeringen nå varsler endringer i åpningstidene, reagerer Rema-sjefene kjapt.

–Vi er opptatt av like regler og lover for alle, og dagens åpningstidsbestemmelser i dagligvarebransjen er i ferd med å bli utvannet. Når det nå blir like regler og det åpnes for søndagsåpent, så vil vi åpne butikkene på søndager. Alle butikker, fastslår Kristiansen.

–Når det åpnes for alle, blir det markedet og kundene som til syvende og sist bestemmer om de vil handle på søndag eller ikke.

Har lært i Danmark

I Danmark ble det tillatt med søndagsåpne dagligvarebutikker fra 1. januar i år. Rema-direktøren sier de har lært mye om utviklingen innen helgehandelen i kjedens 243 butikker der.

–Vi har gode erfaringstall fra Danmark. Tradisjonelt har fredag og lørdag vært kjempetopper handlemessig, men disse toppene har jevnet seg litt ut. Omsetningen har flatet ut og i stedet fordelt seg på fredag, lørdag og søndag, sier Kristiansen.

Han forventer likevel at nordmenn jevnt over kommer til å legge igjen mer penger i butikkene med én ekstra handledag i uka.

Tom Kristiansen i Rema 1000

Administrerende direktør Tom Kristiansen i Rema 1000 Norge.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

–Vi tror at vi kommer til å øke omsetningen vår. Dette kommer til å gå på bekostning av de butikkene som har søndagsåpent i dag, og det kommer til å gå på bekostning av servicehandelen, tror Kristiansen.

–Taperne blir de butikkene som har investert stort i å tilpasse seg de forrige åpningstidsbestemmelsene.

-Så økte kostnader ved å holde søndagsåpent kommer ikke til å bety dyrere mat, altså?

–Ikke for Rema 1000. Og i hvert fall ikke sånn som vi bruker de erfaringstallene fra Rema 1000 i Danmark, som vi nå baserer oss på.

Venter blandet mottakelse

Rema 1000-toppen tror det er blandede følelser blant butikksjefene i kjeden når ledelsen nå slår fast at alle butikker skal åpnes på søndager.

–Jeg tror kanskje mange har en holdning om at ideelt sett skulle søndag vært en handlefri dag, men nå er ikke utviklingen sånn. Det tror jeg de fleste klarer å forholde seg til det.

–Hvordan tror du de ansatte vil ta dette?

–Det er jo også en kombinasjon rundt det. Vi vet at vi har ganske mange som faktisk ønsker på jobbe på søndager, i og med at vi har mange på deltid og skoleungdom. Så vi tror ikke at det blir noen utfordringer med å bemanne butikkene, sier Kristiansen.

Kjøpmann sier ja

–Dette er helt greit. Jeg har ingen betenkeligheter. Det sikrer lik konkurranse for alle, sier kjøpmann Geir Mostad på Rema 1000 Moholt i Trondheim.

Butikken er en av kjedens store i Trondheim og omsetter for ca. 130 millioner kroner i året.

Saken fortsetter under bildet.

Kjøpmann Geir Mostad ved Rema 1000 Moholt

Rema-kjøpmann Geir Mostad er klar for å holde butikken på Moholt åpen sju dager i uka, men lar ansatte reservere seg mot søndagsarbeid.

Foto: Joar Elgåen / NRK

–Jeg, kona og en ansatt jobber uansett alle søndager for å fylle inn varer og klargjøre til en god ukestart på mandag. Totalt trenger vi tre til fire ansatte til for å holde søndagsåpent, og rekruttering kommer ikke til å bli noe problem. Det er mange studenter som vil jobbe her, sier han.

Forskyver arbeidstida, men tvinger ingen

Mostad har 24 ansatte, mange av dem på deltid, og tror ikke han trenger å ansette flere for å holde åpent uka rundt.

–Det blir en liten forskyvning av arbeidstida, litt mindre på fredag og lørdag og litt mer på søndag. Jeg tror vi skal klare løse dette med den staben vi har. Mange av våre deltidsansatte vil jobbe søndag med ekstra tillegg, og det er også en del av de faste som vil være med. Særlig avdelingslederne og nestkommanderende er gira på å holde butikken oppe, sier Mostad.

–Samtidig er det helt greit å reservere seg, jeg vil ikke presse noen. De som ikke vil jobbe søndager, slipper. Det er viktig for trivselen på arbeidsplassen og stabiliteten blant de ansatte, sier Mostad.


Ansatt sier nei

André Meyer ved Rema 1000 Moholt.

André Meyer ved Rema 1000 Moholt.

Foto: Joar Elgåen / NRK

André Meyer er fast ansatt i butikken på Moholt, og synes ikke noe om regjeringens varslede endring av åpningstidsbestemmelsene.

–Det hadde vært best om det hadde fortsatt som i dag, og jeg er ikke innstilt på å jobbe søndager. Det er godt med en fast fridag i uka. Så det er bra at ledelsen legger opp til at det skal være mulig å reservere seg, sier Meyer.

Tommelen ned i Steinkjer

Et knippe kunder på Amfi Steinkjer var stort sett negative til søndagsåpne butikker da NRK Trøndelag snakket med dem i formiddag.

–Jeg synes det er helt bak mål. For å være helt ærlig, sier en dame. – Vi klarte oss før også, da butikkene ikke var kveldsåpne. Og hvis butikkene er stengt søndag, så er det stengt. Da må vi bruke de andre ukedagene til å handle, og så slipper betjeninga arbeide på søndager.

–Ja, de som arbeider i butikk fortjener en fridag i uka, de også, sier en annen dame. – Det er bare én dag det er snakk om. Folk kan handle lørdager, for eksempel. Det er ikke nødvendig å ha åpent søndager.

To pensjonister vurderer regjeringens varslede endring slik:

–Jeg har ikke noe behov for det, ikke i det hele tatt. Vi får jo tak i varer nå også, sier det ene.
–Og du har jo Brustadbua, sier den andre. – Dessuten har mange butikker åpent til både klokka 21 og klokka 23 ellers i uka. Den tida jeg var i arbeid, fra 1950 og utover, så jobba vi til klokka 13 på lørdager. Og likevel hadde vi tid til å dra på byen og handle.

Amfis senterleder Bendik Holstad forteller at de ligger litt på været fremover.

Senterleder Bendik Holstad ved AMFI Steinkjer

Senterleder Bendik Holstad ved AMFI Steinkjer.

Foto: Frank Almås / NRK

–Vi har i dag lov til å holde søndagsåpent to ganger i desember, og det har blitt godt mottatt.

–Jeg vil nok tro at søndagen fortsatt sees på som en hviledag i Norge, men vi må se på markedet og hvordan det beveger seg fremover etter en avklaring i Stortinget.