NRK Meny
Normal

Rektor: – Foreldrene må ta grep

Flere skoler i Trondheim bekrefter at de har problem med at barna tisser på steder de ikke skal.

TOALETT

Lege ved barne- og ungdomsklinikken på St. Olavs Hospital, Christine Strand Bachmann, forteller at gode forhold for å gå på do er viktig for barns helse og utvikling.

Foto: Dylan Martinez / Reuters Creative

For å få slutt på tissing utenfor do på Nidarvoll skole i Trondheim, sa lærerne at elevene ble filmet av et overvåkingskamera mens de var på toalettet. Bløffen ble godkjent av rektor. Det var Adresseavisen (betalingsside) som først omtalte saken.

Flere skoler NRK har vært i kontakt med forteller at tissing på steder det ikke er lov, er et problem.

– Vi har ofte slike hendelser på småtrinnene. Det er små barn som øver seg på å gå på do og da kan det havne steder det ikke skal. Vi opplever derimot at det ikke er med vilje, sier rektor ved Lade skole, Bente Moholt, til NRK.

(Artikkelen fortsetter under bildet):

Nidarvoll skole

Etter at flere gutter på andre trinn ved Nidarvoll skole i Trondheim tisset utover hele dogulvet, sa lærerne at de hadde satt opp kamera på do.

Foto: Trondheim kommune

– Vil ikke lure elevene

Også på Strindheim skole forteller rektor Lars-Petter Eggesbø at de iblant har opplevd urinering på andre steder enn do. De tar opp problemet i klassene for å kunne forebygge slike hendelser.

– Vi ville ikke sagt noe for å lure elevene, sier Eggesbø til NRK.

Rektor ved Byåsen skole vil ikke kommentere hendelsen på Nidarvoll, men forteller at de også opplever at elever tisser på steder de ikke skal. Hun mener foreldrene har en viktig rolle når det gjelder barnas dovaner.

– Foreldrene må ta grep, for det er i all hovedsak deres ansvar å lære ungene sine om hygiene, sier Wenche Kjellby Nesset til NRK.

Skolen på Byåsen har nyoppussa lokaler, og rektoren mener det har hjulpet litt på problemet.

Kan føre til dovegring

Lege ved barne- og ungdomsklinikken på St. Olavs Hospital, Christine Strand Bachmann, forteller at gode forhold for å gå på do er viktig for barns helse og utvikling.

– Det er viktig at det legges til rette for dette på skoler og barnehager, blant annet med fokus på rene og hygieniske forhold og anledning til å sitte i fred. Vi vet at dovegring blant barn og unge på skole og barnehage er vanlig, og kan føre til problemer som forstoppelse, sier Strand Bachmann til NRK.

Hun mener den enkelte skole og barnehage må finne konkrete tiltak for å unngå tissing på andre steder enn do.

– Men det er viktig å ha fokus på problemet og på forbedringer som kan gjøres. Kanskje kan økt tilstedeværelse av voksne i friminutt og lignende være et positivt bidrag, sier hun.