Hopp til innhold

Rektor endrer kjønnsdelte SFO-planer

Nå skal både gutter og jenter få ha neglespa og fart og moro i gymsalen ved Steindal skole i Trondheim.

Rektor ved Steindal skole, Kristin By Vollset.

Rektor ved Steindal skole, Kristin By Vollset, innrømmer at de kunne valgt andre navn på SFO-gruppene.

Foto: Per Ingvar Rognes / NRK

Mens guttene på skolefritidsordningen ved Steindal skole i Trondheim skulle ha fart og moro i gymsalen og rebusløp, skulle jentegruppa lage pennal og ha neglespa.

Den kjønnsdelte SFO-planen ble onsdag kritisert av både kjønnsforskere og politikere, før Trondheim kommune informerte alle rektorer i kommunen om at slik kjønnsdeling ikke er akseptabelt.

– Vi ser i ettertid at ordvalget kunne vært annerledes, sier rektor ved Steindal skole, Kristin By Vollset, til NRK.

Nå har skolen bestemt seg for at de skal endre navnene på SFO-klubbene.

– Vi skal ikke kalle det gutteklubb og jenteklubb lenger. Vi skal også gi større valgfrihet blant gutter og jenter. Aktivitene har ungene gledet seg til, og de vil være som planlagt. Politikerne bestemmer føringene i skole og SFO, som rektor forholder jeg meg til det.

SFO-programmet for Gutteklubben og 4 Girls Only ved Steindal skole i Trondheim

Slik så SFO-programmet ut ved Steindal skole i Trondheim. Det blir nå endret, ifølge rektoren.

– Trodde det var en spøk

Det var Hanne Moe Reitan, som er Venstre-politiker i Trondheim, som delte bildet av planen på sin Facebook-side, noe som satte sinnene i kok hos mange.

– Jeg trodde først det var en spøk, jeg trodde det ikke var vanlig å dele gutter og jenter og i hvert fall ikke stereotypisk som dette, sa Reitan til NRK onsdag.

Elevene selv ønsket ordningen

Ordningen med jente- og gutteklubb ved Steindal skole ble til etter elevenes egne ønsker, og har vart i ti år. Det er 1,5 timer i uka av et totaltilbud på 20 timer ved skolefritidsordninga.

– Dette er en liten del av det totale SFO-tilbudet som elevene faktisk har. Vi har hatt fokus på barns medvirkning og at de fikk komme med ideer til hva de ville gjøre. Det har vært populært, sier Vollset.

Laster innhold, vennligst vent..