Rekordungt bystyre i Trondheim

– Jeg gleder meg, det blir moro. Og nå får jeg muligheten til å påvirke! Det sier 18 år gamle Mathea Pedersen (Ap). Hun er en av de uvanlig mange unge i det nye bystyret i Trondheim.

Ungdommen fyller mange av plassene i Bystyret i Trondheim.

I kveld møtes det nyvalgte bystyret for første gang. Rita Ottervik (Ap) ble som ventet gjenvalgt. Veteranen går dermed inn i sin fjerde periode. Men bak kommer mange unge, uvanlig mange - og svært unge.

– Dette gleder jeg meg stort til, jeg tror jeg vil lære mye, og det blir nyttig for tida etterpå, sier Mathea Pedersen (Ap), som er med i AUF og framhever den gode muligheten hun nå får til å påvirke det som skjer i byen hennes.

Fra ungdommens bystyre - til det virkelige

– Jeg har vært ordfører i ungdommens bystyre. Nå blir det spennende å bli med i det virkelige bystyret! Det blir så spennede å arbeide i lag med så mange flinke folk.

Mathea Pedersen

Mathea Pedersen (Ap) er en av flere nye representanter som er bare 18 år.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

– Hvilke saker er viktige for deg?

– Eldrepoltikk er jeg veldig opptatt. Og jeg er også opptatt av at Trondheim skal ha en gode skole. Nå ser det ut til at jeg kommer i oppvekstkomiteen, så nå gleder jeg meg til å jobbe med skolepolitikk framover.

– Dette er stort!

– Dette er stort! Det er veldig god steming i salen og jeg tror dette blir en veldig morsom periode, jeg gleder meg, sier 20 år gamle Marie Alseth, som er innvalgt for Fremskrittspartiet. Tidligere har hun bare fulgt bystyremøter fra galleriet, nå er hun nede i salen blant de som bestemmer.

Marie Alseth (Frp)

- Jeg har alltid har lyst til å bli med å påvirke, sier 20 år gamle Marie Alseth (Frp).

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

– Det å kunne være med å påvirke er noe jeg har gledet meg til siden jeg meldte meg inn i politikken. Og dette er areaenen for å være med å bestemme i Trondheim, så jeg ser veldig fram til det!

– Hva er det viktigste for deg?

– Det viktigste for meg er eldreomsorgen. Jeg kommer i helse- og velferdskomiteen, og kjernesaken min er at vi får en varm og verdig eldreomsorg i Trondheim, avslutter Marie Alseth.

Se oversikt: Valgresultat Trøndelag 2015