Hopp til innhold

Rekordtidlig maiblomstring: – Aldri sett maken

Allerede i pinsehelga blomstret molta i deler av Verdalsfjella i Trøndelag. På Skrattåsen gård i Steinkjer har de aldri opplevd så tidlig blomstring i mai som i år.

Dag og Liv Hauffen

På Skrattåsen gård nordom Steinkjer er mai frodigere enn på mange år. Liv og Dag Hauffen forundrer seg litt over at epletreet og andre vekster blomstrer allerede nå.

Hun rusler rundt våningshuset og kikker etter flere blomstrende unntak. Liv Hauffen på Skrattåsen gård høyt over Fossemvatnet i Steinkjer er sikker i sin sak; denne forsommeren ga ei svært så tidlig blomstringstid.

Epleblomstring

Sommeren kom brått i Trøndelag. Epleblomstring midtveis i mai er blant konsekvensene.

Foto: J. Haudemann-Andersen / NRK

– Jeg kan ikke huske at epletrærne noen gang har blomstret her i mai måned. Jeg husker den tilsvarende uka det året da det eldste barnet vårt kom til verden. Da var det brunt i stedet for grønt saftig gress her. Den eneste veksten vi så da var en enslig hvitveis, forteller Liv.

Humleblomst og tårnseilere

Liv Hauffen peker ned mot en brunfiolett plante i gresset.

Tårnseiler

Både tårnseileren og låvesvalen må ha teftet den tidlige trøndersommeren. Ved Skrattåsen gård er de i full gang med egglegginga.

Foto: J. Haudemann-Andersen / NRK

– Der står et annet eksempel på hvor utrolig tidlig veksten er i gang dette året. Humleblomsten har vi hatt i alle år, og den har heller aldri vist seg i mai, det er jeg sikker på. Et godt stykke ut i juni er det vanlige, bedyrer Liv.

Humleblomst

– Humleblomsten har som epletreets blomster aldri vist seg i mai her. Det hører vanligvis juni til, forteller Liv Hauffen.

Foto: J. Haudemann-Andersen / NRK

Over oss flyr både små og litt større svaler.

– Svalene har også tatt den lange veien til en tidlig trøndersk sommer. Her har vi både låvesvaler og tårnseilere, som er i full gang med egglegging, forteller Liv Hauffen.

Summende bikuber

Ved Liv sin side i femti år på Skrattås gård, ektemannen Dag. Han håper at høsten ikke kommer tilsvarende tidlig.

– Jeg tror ikke den brå fruktblomstringa får konsekvenser. Nå har vår og sommer meldt seg litt tidligere over noen år, mens våren drøyde om vi ser enda lenger tilbake.

I bikubene bak det blomstrende epletreet summer det betryggende fra et par bikuber. Insektene er viktige medspillere, ikke minst når blomstringa skjer tidlig. I kubene har livet og honningproduksjonen gått sin gode gang siden 1980-tallet, forteller Dag.

Moltblomstringa i full gang

Multeblomster

Moltblomstring i Verdalsfjellet 1. pinsedag.

Foto: Jan Melvold

Jan Melvold fra Verdal har plukket molt i femti år. I pinsehelga fikk han seg ei overraskelse da han gikk innover Sulsjøan i Verdalsfjellet.

Jan Meldal

Jan Melvold har femti års fartstid i Verdalsfjella.

Foto: Privat

– Jeg har aldri sett moltblomstring så tidlig i disse områdene. I fjor gikk jeg på ski i pinsehelga, sier Jan Melvold.

Pensjonisten fra Verdal forteller at det 1. pinsedag var moltblomster å se helt opp i nærmere 700 meters høyde. Han har tilstrekkelig erfaring å snakke ut fra. I femti år har han gått til fots i fjellet. Han forteller at det vanlige er å se denne blomstringa først seint på sommeren.

Nå er det all grunn til å håpe at frostnettene holder seg unna.