Rekordmye mus

Mange trøndere har fått mus i huset de siste dagene. Skadedyrbekjemperne melder om at det er ny muserekord i år.

Museinvasjon
Foto: Vilhelm Willassen

Førsteamanuensis Ole Jakob Sørensen ved Høgskolen i Nord-Trøndelag har målt rekordhøy musebestand i høst.

- Det jeg har registrert er det høyeste jeg har gjort noensinne med mine fangsmetoder. I år er det 20 prosent mer enn de toppene jeg har hatt tidligere, sier Sørensen.

 

Lite rovdyr og rovfugl

Piping og krasling i vegger og skap er et sikkert høsttegn i mange bolighus. Musa er lynkjapp og uberegnelig, og trenger bare en åpning på 6 millimeter for å komme seg inn. I år viser målingene at det er flere mus i Trøndelag enn på veldig lenge, og gnager-eksperten i Steinkjer har sin teori for akkurat det.

- Det tror jeg har litt med at fjorvinteren var gunstig for mus, og så har det vært lite rovdyr og rovfugl i vår, sånn at musa har fått en flying start denne sesongen, sier Sørensen.

Men han tror at den rekordstore musebestanden vil redusere seg selv iløpet av vinteren, og at det fra neste år vil bli en litt mer normal situasjon igjen.

 

Tett alle mulige innganger

Kjartan Larsen er skadedyrbekjemper i Rentokil. Han har det travelt om dagen, og merker tydelig at pågangen fra både bedrifter og huseiere har økt. Folk ringer inn desperate og melder om at de har fått hus og andre bygninger innvadert av mus.

- Musene finner seg alltid veier inn, om det er gjennom et kjellervindu på gløtt, en liten sprekk i muren eller et annet sted. De trenger bare en liten centimeter. Et hus er aldri så tett at musa ikke klarer å komme seg inn, sier Larsen.

 

- Jeg vil anbefale folk å gå over husene sine, for å se etter mulige veier inn. Det er viktig å sørge for at alle vinduer er lukket helt igjen, og at det er ryddig og rent rundt huset. Fulgemat til kjøttmeisen må legges et stykke unna husveggen, fordi det trekker til seg smågnagerne, sier Larsen.

Hvis du først har fått mus i huset, skal du se etter muselort. Der du finner den bør du legge musefella. Den gode gamle rapp-fella er den første anbefalingen, men hvis du har fått et alvorlig problem bør du tilkalle hjelp fra en skadedyrbekjemper og bruke gift for å ta knekken på problemet.