– Folk må forvente å miste strømmen

Nord-Trøndelag Elektrisitesverk (NTE) har sin største mobilisering noensinne før ekstremværet Tor. 250 personer er nå i beredskap.

Vareide i Flakstad, strømmen har gått

Arkivfoto. Uværet Ole førte til skader på strømnettet i Lofoten.

Foto: Tommy Johansen AKA Grayscale fot

Ekstremværet «Tor» traff Norge fredag ettermiddag og fortsetter nordover utover kvelden.

Christian Stav

Christian Stav er konsernsjef i NTE, han sier folk må være forberedt på å miste strømmen.

Foto: NTE

– Alt tilgjengelig mannskap er klare, vi har fylt opp med utstyr i biler, vi har tilgjengelig reservemateriell, og vi har avtaler med eksterne entreprenører som vi har varsla og som kan bistå på kort varsel, det sier Christian Stav.

Som øverste sjef for NTE har han trykka på den største røde knappen selskapet har.

250 personer i beredskap

I Trøndelag er det ventet sørvest sterk storm på kysten, kan hende orkan, med vindkast på 35-45 m/s inn over land. Det er ventet høye bølger på opp mot 12 meters høyde ytterst på kysten.

Totalt har NTE nå 250 personer i beredskap. Det gjelder skogryddere, energimontører, helikopterfirma som kan bistå med befaringer straks det blir flyvær.

– Det er den største beredskapsstyrken vi har hatt, sier Stav.

Allerede klokken 15 var flere tusen uten strøm i Hordaland. Trondheim kommune har høynet beredskapen og både ved sykehjem og i hjemmetjenesten har man forberedt seg på at det kan bli ekstremvær de kommende timene.

– Det er blant annet gjort vurderinger om det er nødvendig å flytte brukere som ikke kan ivaretas i eget hjem, til sykehjem eller sykehus, skriver kommunen i en pressemelding.

2.500 Røde Kors-frivillige i åtte fylker er i beredskap i forbindelse med ekstremværet.

Nå har ekstremværet Tor truffet land og vil ramme åtte fylker.
Myndighetene ber folk holde seg innendørs.

Nå har ekstremværet Tor truffet land og vil ramme åtte fylker. Myndighetene ber folk holde seg innendørs.

– Strømmen vil bli borte

– Hvilke råd har du til folk?

– Med det værvarslet som er nå så må folk forvente at strømmen kan bli borte og da gjelder det å være godt forberedt på det. For det første må maqn sikre løse gjenstander og ha tilgjengelig lys og eventuelt varme utover kvelden.

Kraftselskapet vil rette feil så fort det lar seg gjøre men Stav tør ikke anslå hvor lenge eller hvor mange som kan miste strømmen. det avhenger av omfang, men NTE må også ta hensyn til sikkerheten til egne mannskaper.

Når selskapet skal rette opp feil etter uværet vil de først prioriterer liv og helse for mennesker og dyr som har høyest prioritet.

Trønderenergi: – Forbered dere

Bård Uthus, TrønderEnergi

Bård Uthus er nettdirektør i Trønderenergi.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

Ved Trønderenergi i Sør-Trøndelag har de overvåket situasjonen siden torsdag.

– Vi følger situasjonen tett og har høynet beredskapen. Det er særlig vindkastene vi er urolige for, sier Bård Uthus, nettdirektør i Trønderenergi.

Uthus anbefaler folk langs kysten i Trøndelag om å forberede seg på å miste strømmen. Lad mobilen, kjøp stearinlys og tips kraftselskapet om feilsteder.

– I natt er det både storm og mørkt, så noe må vi nok vente med til i morgen tidlig. Noen kunder må regne med å bli strømløse. Vi skal prøve å få den tilbake så fort som mulig.

Han tror folk i Trondheim slipper unna uten å miste strømmen.

– Der ligger strømnettet i bakken, så sjansen for strømbrudd er mindre, sier Uthus.