Hopp til innhold

Rekordmange kvinner vil studere teknologi

Rekordmange vil studere teknologifag ved NTNU i år. I tillegg er kvinneandelen høyere enn noen gang. – Dette betyr at vi lykkes, sier prorektor ved skolen.

Hovedbygget til NTNU på Gløshaugen

De mest populære studiene ved NTNU er medisin, nanoteknologi, industriell økonomi

Foto: Tor Beisvåg

Prorektor Berit Kjeldstad

Prorektor ved NTNU, Berit Kjeldstad, synes det er bra at så mange ønsker å studere samfunnsrelevante fag.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX
Steinar Nebb

Rektor ved HiNT, Steinar Nebb, er glad for at de har en økning i antall studenter også i år.

Foto: Bjørnar Leknes
Steffen Handal

Selv om mange søker seg til lærerutdanningene, vil det fremdeles være mangel på lærere i framtida, mener Utdanningsforbundet.

Foto: Tom-Egil Jensen / Tom-Egil Jensen +47 90558539

Karakterkravene til de som ønsker å studere teknologi er høyere enn noensinne.

NTNU i Trondheim fikk tidligere i år tildelt 100 ekstra studieplasser til masterstudiet i teknologi. Interessen for å bli sivilingeniør har aldri vært større.

Stigningen i kvinneandelen på masterstudiet i teknologi fortsetter fra senere år og viser seg særlig for Petroleumsfag, Bygg og miljø, Produktutvikling, Materialteknologi, Energi og miljø og Tekniske geofag.

– Resultatet av målrettet innsats

Økningen har vært jevn de siste årene, og andelen har steget fra 30.5 prosent i 2010 til 35.4 prosent ved årets opptak.

– Vi er veldig glade for at NTNUs målrettede innsats for å utdanne flere sivilingeniører har lykkes meget godt, sier prorektor for utdanning og læringskvalitet Berit Kjeldstad.

– At så mange skal studere samfunnsrelevante fag og at så mange av studentene er kvinner, er også svært gledelig, sier hun i en pressemelding.

Må ha seksere i alle fag

De mest populære studiene ved NTNU, og dermed de vanskeligste å komme inn på, er fortsatt Medisin (opptakskrav 66,2 poeng), Nanoteknologi (63,2 poeng), Industriell økonomi og teknologiledelse (61,8 poeng) og Profesjonsstudiet i psykologi (62,8 poeng).

Dette betyr at søkere må ha seksere i så godt som alle fag for å komme inn.

– Søkerne våre har jevnt over gode karakterer, noe som fører til at snittet øker på de aller fleste studiene, sier fungerende studiedirektør, Knut Veium, til NRK.

Flere studenter til HiNT

Også ved Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT) øker antall studerende fra høsten av. Her har tilsammen 1537 søkere tilbud om studieplass.

– Dette er et gledelig høyt tall for oss som regional høgskole med vekt på profesjonsutdanninger innenfor helse og oppvekst. Våre undersøkelser blant dagens studenter sier at de er svært godt fornøyd med læringsmiljøet, og vi tror dette er med på å forklare økningen, sier rektor Steinar Nebb.

Studentene som har søkt seg til studier ved Hint kommer i all hovedsak fra Trøndelagsfylkene (72 prosent), Nordland (6 prosent), Møre og Romsdal (4 prosent) og andre fylker (8 prosent).

I år viser det seg også at lærerutdanningene er mer populær blant studentene. I alt tilbys 8673 søkere studieplass ved de ulike utdanningene.

– Ikke i mål med tanke på framtida

– Det er svært positivt at det også i år er flere søkere til lærerutdanningene og at flere har lærerutdanning som sitt førstevalg, sier sentralstyremedlem i Utdanningsforbundet Steffen Handal.

Økningen i søkertallene til lærerutdanningene er høyere enn til høyere utdanning generelt.

– Selv om vi er glade for at søkertallene til lærerutdanningene er gode er vi ikke i mål sett i forhold til en framtidig lærermangel og en aktuell førskolelærermangel. Vi håper alle studentene fullfører studiet, og at de velger å jobbe i skolen eller barnehagen, sier Handal.

Lærerstudenter ved Høgskolen i Sør-Trøndelag.

Bildet viser lærerstudenter ved Høgskolen i Sør-Trøndelag.

Foto: NRK