Rekordmange i Flyktningerennet

Mye tyder på at det for første gang blir over 2000 startende i helgas flyktningerenn i Lierne.

Petter Northug jr.

Petter Northug er den store favoritten i Flyktningerennet.

Foto: FREDRIK SANDBERG / AP

Og på herresiden stiller utøvere som tilsammen har tatt 20 VM-gull og seks OL-gull i løpet av karrieren.

Northug og Rønning

– Ja, det blir litt av et felt, sier rennleder Eva Westrum Kveli. Hun tror flere av disse nye og litt eldre stjernene vil hevde seg helt i toppen.

For på startstreken står Petter Northug, Odd Bjørn Hjelmeset, Eldar Rønning og Anders Södergren. Også Liernes egen Frode Estil med fire VM- og to OL-gull står på startstreken, og han gleder seg på mosjonistenes vegne.

Frode Estil - VM-gull på 50 km 2005

Frode Estil er en av mange medaljevinnere på startstreken i Flyktningerennet.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

– Jeg tror det betyr mye for den vanlige mosjonist at han får står på samme startstrek som Northug, Hjelmeset og de andre toppløperne, sier Estil.

2000 løpere

Flyktningerennet mellom Nordli og Gäddede i Sverige har holdt det gående i over 60 år, og i år ser det ut til det brytes en magisk grense for arrangørene.

– Ja, for første gang tyder alt på at over 2000 løpere starter. Det var nære på i fjor med 1970 startende, men i år er vi ganske sikre på å passere 2000, sier Westrum Kveli.

Frode Estil er altså blant de 2000, og i år har han fått oppdraget med å være kransgutt. Da får han legge kransen rundt halsen på beste dameløper når hun kommer i mål i Gäddede.

Ikke sikker på formen

Men formen er ikke den samme som da han var aktiv skiløper.

Heidi Weng

Heidi Weng fra BUL vant juniorklassen.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

– Det spørs om jeg rekker fram i tide, i og med at jeg skal gå selv. Jeg er ikke så sikker på at jeg er så mye bedre enn den beste dameløperen lenger, sier Estil før søndagens løp.

På Flyktningerennets første dag vant Emil Iversen fra Meråker-klubben Varden juniorklassen for menn. Løperne gikk 15 kilometer, og Iversen var blant favorittene på forhånd.

I jentenes juniorklasse vant BUL-løperen Heidi Weng.