NRK Meny
Normal

Rekordmange beinbrudd i Trøndelag

På St. Olavs Hospital har de i den siste tida hatt rekordmange pasienter med beinbrudd inn til behandling. Seksjonsslege tror mange av bruddene kunne vært unngått med bedre tiltak.

Benbrudd (Illustrasjon)

Over 100 pasienter var innom skade og traumeklinikken på St. Olavs hospital i løpet av jula 2014.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

– Vi hadde en veldig travel desember. Da var det glatt og isete i regionen, og som en følge av dette fikk vi mange pasienter, sier seksjonssjef ved skade og traumeklinikken ved St. Olavs Hospital, Ragnhild Skorstad.

Hun sier hele den ortopediske avdelinga på sykehuset var full. Og at romjula var aller verst.

– I romjula hadde vi rekordmange pasienter inne. Vi hadde over 100 mennesker her, og de var alle på kontroll i løpet av to dager, sier Skorstad til NRK.

Alle mann på jobb

Dette førte til at sykehuset krevde full bemanning på avdelinga, og flere leger måtte på jobb.

– Vi måtte ha fullt mannskap for å klare og ta unna denne mengden. Fem leger var på vakt samtidig, og normalt har vi to, sier hun.

Seksjonssjefen sier situasjonen roet seg litt etter jul, men at det stadig er ganske stor pågang.

– Mengden pasienter på denne avdelinga er alltid ganske stor. Skade og traumeklinikken har rundt 20.000 pasienter til ei hver tid.

Anbefaler brodder

Skorstad sier de får inn folk med bruddskader i hele kroppen, men at det har vært en overvekt av håndledd- og beinbrudd. Ankelbrudd er høyt oppe på statistikken.

Hun tror man kan unngå noe av pågangen som har vært.

– Det krever nok at man strør litt bedre. Vi ser jo at det er fryktelig glatt mange steder, men det kan jo være litt kapasitetsproblemer hos kommunen. Jeg vil anbefale folk å bruke brodder, for det hjelper, sier seksjonssjefen.

Video fra Trøndelag

Lørdagens forestilling ved Kystens arv regnet nesten bort
Foto: Tom Modell Alte
Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal